fbpx

Zene a jó alváshoz

Köztudott tény, hogy amikor ki tudjuk aludni magunkat, akkor jobban érezzük magunkat.

Energikusabbak, vidámabbak vagyunk. A bőrünk kisimul, szemünk alól pedig eltűnnek a sötét karikák. A jó alvás immunrendszerünkre is pozitív hatással van, hiszen szervezetünknek van ideje kipihenni magát. 

Na, de mi a helyzet akkor, ha nem tudunk időben elaludni, reggel pedig szól az ébresztő? 

A legjobb megoldás ilyenkor, ha zenét hallgatunk.

Egy nemrégiben készült tanulmányban az alvásproblémákkal küzdő embereket arra kérték, hogy lefekvés előtt 45 percig hallgassanak klasszikus zenét.

Nyolcvanhat százalék határozottan érezte, hogy a zene és az új rutin már három hét 

után javította az alvás minőségét és hangulatukra is jó hatással volt.

A hangoskönyvek hallgatására csak harminc százalékuk tapasztalt változást.

Arra az eredményre jutottak, hogy a zene megnyugtatja a stressz hormononkat. Kikapcsol az agyunk, így képesek leszünk mély nyugodt álomba merülni. 

Egy 2016-ban készült dal az, amit egyesek „ a világ legpihentetőbb dalának ” neveznek. A „Weightless” címet viselő dal, amelyet Marconi Union művész hangterapeutákkal együttműködve készített, akár 65%-kal is csökkentheti a szorongást, így tökéletes eszköz az álmatlanság és az álmatlanság elleni küzdelemhez.

Természetesen nem ez az egyetlen dal, amely segíthet elaludni éjszaka. Mint kiderült, egy tudományos felfedezés áll a hátterében, hogy bizonyos típusú zenék hogyan járulnak hozzá a jó alváshoz – és ennek nem csak az agyhoz van köze.

Bár a zene rendkívül hatékony alvássegítő lehet, csak a körülbelül 60 ütem/perc tempójú zene hat nyugtatóan az elmére. Miért? Mert ez a tempó megfelel a 60 BPM-es nyugalmi pulzusszámnak – ez a frekvencia segíti elő leginkább a pihentető alvást.

Rengeteg dal van a 60 BPM körüli tartományban, köztük rengeteg klasszikus zene, sőt néhány kortárs dal is, például Joni Mitchell „Blue Room Hotel” című száma. De ami a Marconi Union „Weightless”-jét megkülönbözteti, az nem csak a tempója. A dalnak más jellemzői is vannak, amelyek mélyen pihentetővé teszik: a folyamat, a hossza és a felépítése.

A dal hangterapeutákkal együttműködésben készült, hogy olyan ritmusok, hangszínek és tempók gondos kombinációját tartalmazza, amelyek nemcsak a pulzusszámot csökkentik, hanem a stresszhez kapcsolódó kémiai kortizolt is.