fbpx

Vízkereszttől húsvétig

A farsangi szezon már hivatalosan is elkezdődött. Sokszor halljuk mostanában, hogy jó lenne, ha megint minden olyan lenne, mint régen. Egy biztos, hogy semmi nem lesz már olyan, mint régen. Hogy ez jó vagy rossz hír, ki-ki döntse el maga. A változás nem mindig rossz, még ha az odavezető út nem is mindig zökkenőmentes. A tavalyi évben minden megváltozott és ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Idén a farsang is más lesz. Nem lesz Riói karnevál, ami a világ legnagyobb farsangi felvonulása. Legutóbb 1912-ben mondták le a híres fesztivált az akkori külügyminiszter, ifjabb Jose Maria da Silva Paranhos halála miatt. A Velencei karnevált is csak online kísérhetjük figyelemmel. A hagyományok viszont maradnak! Ha nem is lesznek idén álarcos bálok, a telet valahogy mégiscsak elűzzük! A farsangi fánkokat pedig vétek lenne nem kisütni.
Nem árt tudni, hogy melyek azok a neves napok, melyek vízkereszt és húsvét között végigkísérik a farsang és a böjt idejét.

Vízkeresztkor, január 6-án veszi kezdetét a farsangi időszak. Ez a téltemetés, a tavaszvárás ünnepe. A farsang végét a hamvazószerda jelenti. Ezt a húsvét dátumától számoljuk vissza, így a farsang nem mindig azonos hosszúságú. A farsang, vízkereszttől, a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart.
Idén a farsang január 6-tól, február 17-ig tart.
A torkos csütörtök a hamvazószerda előtti csütörtök. A farsang utolsó hete, vagyis a főszezon.
Idén a torkos csütörtök február 11-én volt.

A „farsang farka”, mely a farsang utolsó vasárnapjától húshagyókeddig tartó három nap. Ilyenkor rendezik hazánkban a Mohácsi busójárást.
A húshagyókedd a farsangi szezon utolsó napja. A nagyböjt kezdete előtti utolsó nap. Mindig 47 nappal előzi meg a húsvétot, a „farsang farkának” utolsó napja.
Idén a húshagyókedd február 16-án lesz.

Vízkereszttől hamvazószerdáig tart a farsangi időszak. Ez a húshagyókedd utáni nap. Ekkor kezdődik a negyvennapos nagyböjt is. Húsvéttól negyven napot kell visszaszámolni.
Idén a hamvazószerda február 17-én lesz.
Húsvétvasárnap a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.
Idén a húsvétvasárnap és húsvéthétfő április 4-5-re esik.