fbpx

Túl vannak az általános iskolás diákok a felvételin

Idén január 23-ra esett a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgaidőpontja. Összesen mintegy 75 ezer tanuló tett vizsgát matematikából és magyar nyelvből az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával. A megkérdezett általános iskolai tanárok szerint idén nem volt könnyű dolguk a diákoknak.

Dósa Krisztina, a Sülysápi Móra Ferenc Általános Iskola osztályfőnöki munkaközösség vezetője elmondta, hogy tanulóikat osztályfőnökeik is elkísérték a nagy megmérettetésre, amelyről vegyes érzelmekkel jöttek ki a gyerekek. Többen elkeseredtek, mert érzéseik szerint sok feladatot elrontottak, mindkét feladatsort nehéznek találták. – A matematika minden évben nehezebbnek bizonyul, mint a magyar, mivel sok időt elvesznek a számolások, és az egy feladaton belül lévő részfeladatok. Az idén sem volt ez másképp. Annyi volt a különbség, hogy több diák elmondása szerint most a magyarra is kevésnek bizonyult a 45 perc. A délután folyamán megnézhették a megoldókulcsot, és sokan megnyugodhattak, mivel hozzávetőlegesen ki tudták számolni a pontjaikat – részletezte Dósa Krisztina.
Az üllői általános iskola diákjainak jelentős része a négyosztályos középiskolai képzésben gondolkodik a nyolc osztály befejezése után.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy bő kétharmaduk megy szakközépiskolába vagy gimnáziumi képzésbe, míg a szűk egyharmaduk a szakiskolai képzést választja. Minden évben magyarból és matematikából is középiskolai előkészítő tanárok készítik fel azokat a gyerekeket, akik szeretnék ezt a lehetőséget igénybe venni, természetesen a felvételi után az idei feladatsorokat is végig beszélték a diákokkal. – Az az általános tapasztalat, hogy a matematika feladatsor idén könnyebb volt, mint a magyar, illetve, mint az azt megelőző években – válaszolta kérdésünkre Barna Tibor, az Üllői Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatója. – Van néhány olyan diákunk, aki hatosztályos képzésre jelentkezett, tőlük az a visszajelzés érkezett, hogy a matematika volt a nehezebb, és a magyar sikerült jobban. A tanárok minden évben nehéznek ítélik meg a feladatsorokat, idén pedig azt mondták, hogy a magyar feladatsorban kifejezetten nehéz volt részpontokat szerezni. Akik hatosztályos iskolába jelentkeztek, az ő feladataik jóval inkább egy kompetenciaméréshez hasonlítanak: készségeket, képességeket és tehetségeket keresnek, míg a nyolcadikosoknak ennél egy fokkal könnyebb – mondta el az igazgató.
Cikkünk megjelenésekor már tudni fogják a diákok az eredményt, innen is kívánunk minden felvételizőnek sikerekben gazdag továbbtanulást. Reméljük, minden diák megtalálja a számára legjobb középiskolát.