Szúnyogok ellen természetes szerekkel

A nyári estékről mindannyian őrzünk szép emlékeket. Egy kellemes beszélgetés a barátokkal, egy jól sikerült kerti parti vagy egy romantikus séta a vízparton. Ezeket az élményeket eléggé meg tudják keseríteni az apró zümmögő vérszívók, melyek a naplementével csapatostul támadnak a mit sem sejtő emberekre. Ugye mindenki találkozott már velük és a kellemetlen égő, viszkető csípésekkel. A szúnyogok nem kímélnek minket, de szerencsére védekezhetünk ellenük természetes módszerekkel.

Ha fontos számunkra, hogy milyen vegyi anyagokat kenünk magunkra, vagy gyermekünkre, biztos örülni fogunk annak, hogy léteznek alternatív megoldást kínáló természetes szúnyogriasztó-anyagok is, melyeket bár kicsit többször kell használni, de teljesen ártalmatlanok, sőt kifejezetten jótékony hatásúak a szervezetre!

Levendulaolajjal a szúnyogok ellen

Nagyanyáink úgy tartották, egy háztartásban mindig legyen levendula vagy levendulaolaj.

Amellett, hogy illata nyugtatja az idegeket és rendkívül kellemes, számos gyógyhatása ismert. Például a levendula illóolaja nagyon jót tesz a bőrnek is, többek között nyugtatja a viszkető, irritált bőrt, gyógyítja a kisebb sebeket, vágásokat, horzsolásokat, emellett csökkenti a hegek kialakulásának esélyét. Ez az illóolaj a gombás fertőzések ellen is rendkívül hatásos.

Szúnyogűzésben is utolérhetetlen

A levendulaolajat megfelelően elkészítve használhatjuk bőrünkre. Keverjük össze egy bázisolajjal, vagy helyettesíthetjük más szúnyogriasztó hatású illóolajokkal is, majd egy pumpás üvegbe töltve permetezzük a testünkre és a kezünkkel dörzsöljük be. A bázisolajnak megfelelő az olíva olaj, de még jobb a szójaolaj, mivel az már önmagában is szúnyogriasztó hatású. Használatát érdemes megismételni 2 óránként. A levendulaolaj egyébként sok forgalomban levő szúnyogriasztónak is az alapanyaga.

Nagyon fontos, hogy 100%-os tisztaságú olajat használjunk, hiszen a bőrünkre kenjük.

Ha már megcsípett a szúnyog

Mivel a szúnyogcsípés egy helyi gyulladás, ennek megfelelően kell kezelni. A levendula erős gyulladáscsökkentő hatású növény. Tegyünk egy cseppet a szúnyogcsípésre a valódi levendulaolajból és finoman dörzsöljük be.

Jó módszer még szúnyogok ellen a kertbe ültetett szúnyogriasztó hatású illatos fűszernövények sokasága.

A régi házaknál ezek a növények nem hiányozhattak a kertből ízük, illatuk és gyógyhatásaik miatt. Nem utolsó szempont, hogy ezek mind távol tartják a szúnyogokat és más egyéb rovarokat is.

Rovarriasztó hatású kerti növények:

Levendula, kakassarkantyú, ba­bér, menta, citromfű, bazsalikom, o­re­gánó.

B