Szükség van új óvodákra

Egyre több gyermek születik

A nagyobb településeken folyamatos gondot jelent az óvodai férőhelyek száma. Nem kivétel ez alól Üllő és Monor sem. Mindkét településen növekszik a lélekszám, örvendetes hír, hogy egyre több gyermek születik. A két település önkormányzata a férőhelyek növelése érdekében pályázati forrás bevonásával épít korszerű óvodákat, közel 1 milliárd forint értékben.

Új, korszerű óvoda épül az üllői Sportliget lakóparkban, az épület alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el március 15-én. A város önkormányzata több mint 397 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrást nyert el a kivitelezésre, melyhez további 195 millió forintot biztosítnak a város saját költségvetéséből. A beruházás összértéke – amely a kivitelezési munkákon túl az eszközbeszerzést, a tervezés és a műszaki ellenőrzés díját is tartalmazza – meghaladja az 592 millió forintot. A kivitelezést a közbeszerzési eljáráson legelőnyösebb ajánlatot tevő üllői Thermik Plus Kft. nyerte el. A több mint félmilliárd forintos beruházás eredményeként egy négycsoportos óvodaépület épül, mely minden tekintetben megfelel a mai kor elvárásainak. Az új óvodát várhatóan 2020. szeptemberben vehetik birtokba az üllői gyerekek.

Üllőhöz hasonlóan Monor önkormányzata is új óvodát épít a Bajcsy-Zsilinszky Endre utcában – tudtuk meg. A város a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán nyert 300 millió forint támogatást, melyhez legalább további 16 millió forintot biztosít az önkormányzat. Az épület tömörfa-panelekből épül, amely hazánkban még kevésbé elterjedt építőanyag, de a skandináv országokban és Ausztriában már régóta alkalmazzák az építkezéseken. Az építőanyag nem könnyűszerkezetes technológia, a falszerkezetet tömör fából gyártják. Az elemek felhasználásával fiatalos és modern külsőt kap az épület, jól lélegző, kedvező élettani funkciókat biztosító terekkel a tervezett valamennyi óvodai funkciót kiszolgáló felépítményt létesülhet. A panelek hőszigetelő képessége nagyon jó, ezáltal az épület energetikai szempontból is megfelel a kor elvárásainak. A beruházással Monor hazánkban az elsők között építhet tömörfa-szerkezetű középületet. Az épület kivitelezését a legjobb ajánlatot tevő Diqpib Kft. nyerte el.

Az óvodát – hasonlóan az üllői középülethez – várhatóan jövő év szeptemberében vehetik birtokba a monori gyerekek.

VN