Szilveszteri szerencsehozó ételek

Léteznek olyan babonák, melyeknek ma is létjogosultságuk van. Az év utolsó napjához, a szilveszterhez és az év első, újév napjához is számtalan babona kapcsolódik.

Szilveszter éjjelének misztikuma magában hordozza az elmúlást és az újrakezdést. Ennek kapcsán most nézzünk néhány olyan ételt, mely szerencsét hoz, és vegyük figyelembe azt is, mi az amit kerülni kell ilyenkor.

A malac

A néphit szerint a jólét, a gazdagság szimbóluma, mert orrával előre túr, így a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. A malac hája, kövérsége is a jólétet jelképezi. Így előkelő helyet foglal el a szilveszteri asztalon. Főleg sütve készítik el, esetleg hurka és kolbász formájában kerül az asztalra, de nem sok olyan magyar család van, ahol kihagynák éjfélkor a pezsgős koccintás után az újévi virslit.

Megoszlanak a vélemények, de van ahol úgy tartják, hogy a malacot csak éjfél után szabad elfogyasztani, december 31.-én még tilos. Máshol a szilveszteri asztalon díszelegnek az illatos sültek.

A kocsonya

Szintén a malac varázserejével van felruházva. Nem beszélve arról, milyen jól is esik a gyomornak ez a hűvös finomság egy hosszúra nyúlt szilveszteri buli után.

A lencse

Talán a legnépszerűbb újévi étel, mivel a kerek lapos lencseszemek a pénzt jelképezik, és minél többet eszik belőle valaki, annál nagyobb gazdagság vár rá az új esztendőben.

A pogácsa

Úgy tartják, hogy a pogácsát még az óévben kell megenni, hogy az új évben szerencsét hozzon. Van, ahol az egyik pogácsába pénzt sütnek, és aki erre a pogácsára rátalál, hatalmas szerencse várományosa lesz. Ha eltekintünk a pogácsa bűvös erejétől, akkor is kitűnő partiétel.

Korhelyleves

A káposztából készült, füstölt hússal, kolbásszal, vagy virslivel ízesített savanykás ízű leves gyógyír a másnapos gyomornak. Emellett a káposztát is számos országban tartják pénzvonzó ételnek, mert egymásra hajló levele hasonlít a papírpénzhez.

Vannak azonban tiltott ételek ilyenkor. A magyar hagyományokban úgy tartják, ilyenkor tilos szárnyast enni, mert elrepül a szerencsével, vagy elkaparhatja. Vadat sem szabad, mert az meg messze fut vele. A rák is tiltott csemege, mert hátrafelé halad, így nem hoz előrelépést. Nálunk halat sem sokan esznek ilyenkor, mert elúszik a szerencse. Más nemzetek viszont szívesen fogyasztják, mert a pikkelye pénzre emlékeztet, így a gazdagságot jelképezi számukra.

Korhelyleves

HOZZÁVALÓK

•  30 dkg sertéstarja
•  20 dkg füstölt szalonna
•  25 dkg csípős kolbász
•  2 nagy fej vöröshagyma
•  2 gerezd fokhagyma
•  40 dkg savanyú káposzta
•  2 evőkanál finomliszt
•  2 dl tejföl
•  só ízlés szerint
•  bors ízlés szerint
•  2 teáskanál őrölt fűszerkömény
•  2 teáskanál fűszerpaprika
•  3 db babérlevél
•  4 evőkanál paprikakrém

ELKÉSZÍTÉS

4-4,5 liter enyhén sós vízben odarakjuk főni a tarját a babérral, s amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, kolbászt és a szalonnát.

A káposztát szintén összevágjuk, de előtte átmossuk kevés hideg vízzel, ha esetleg túl intenzív lenne az íze.

Ha a hús majdnem puha (kb. 40 perc), elkészítjük a rántást: a szalonna kiolvadt zsírján vöröshagymát pirítunk a fokhagymával, majd a liszttel simára keverjük ki.

Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük a paprikakrémmel és a köménnyel. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsorgatjuk a leveshez, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat.

Együtt forraljuk a levest nagyjából 20 percig, majd kevés forró levet a tejfölhöz öntve, majd ezt visszajuttatva az ételbe, meglazítjuk vele azt.

 

Lencsesaláta

HOZZÁVALÓK

•  25 dkg lencse
•  3 db szegfűszeg
•  1 közepes fej vöröshagyma
•  1 evőkanál só
•  75 g virsli
•  10 dkg füstölt-főtt marhanyelv
•  3 közepes db újhagyma
•  4 evőkanál majonéz
•  5 evőkanál tejföl
•  4 db salátalevél
•  1 db főtt tojás

Elkészítése

A lencsét 1 órára hideg vízbe áztatjuk.

Egy lábasban 1 ek sóval feltesszük főzni az egész fej megtisztított hagymát és a szegfűszeget (célszerű teatojásban), majd a lencsét a forrásban lévő vízbe szórjuk és al dente állagúra főzzük (kb. 8-10 perc). A hagymát és a szegfűszeget eltávolítjuk, a lencsét leszűrjük, és legalább langyosra hűtjük.

3 Ezután már csak az összeállítás van hátra: egy tálban összekeverjük a majonézt a tejföllel, majd hozzáadjuk a lencsét, a karikára vágott megfőtt virslit, a karikára aprított újhagymát, valamint a kockára vágott füstölt marhanyelvet. Ízlés szerint sózzuk.

4 A tálaláshoz egy salátás tálkát kibélelünk egy-egy fejessaláta-levéllel, és abba halmozunk a lencsesalátából, majd a tetejére 2-3 cikk főtt tojást helyezünk.

vlad