fbpx

Stollen- Adventi kalács

Stollen – adventi kalács

Hozzávalók:
1 db tojássárgája, csipet őrölt gyömbér, 10 dkg forrázott mazsola, 10 dkg aszalt vagy kandírozott gyümölcs, 5 dkg mandula, 2,5 cl rum, 2 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 6 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1,25 dl tej, 1 db vanília rúd, csipet só, 1 db citrom reszelt héja, 1 db narancs reszelt héja

díszítéshez: olvasztott vaj, porcukor

Elkészítés:
1. Az élesztőből, a tej feléből, és egy kevés lisztből híg kovászt készítünk és kb. 2 órán át meleg helyen érleljük.

2. Ezután a mazsola, a gyümölcsök és a mandula kivételével minden anyagot összedagasztunk.

3. Húsz perc pihentetés után a mandulát és a gyümölcsöket is belegyúrjuk, majd újabb húsz percet pihentetjük.

4. Ezután megformázzuk, és fél órát kelesztjük.

5. 195 C-fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

6. Még forrón megkenjük olvasztott vajjal és vaníliás porcukorba forgatjuk.