Sosem késő elkezdeni!

Manapság szinte elengedhetetlen, hogy anyanyelvünkön kívül legalább egy idegen nyelvet ismerjünk. Molnár Enikő olasz nyelvtanárt kérdeztük, hogyan és miért érdemes elkezdeni a tanulást. A célok eléréséhez tippeket is kaptunk.

– Miért fontos a nyelvtanulás?

– Egy örökbecsű mondással válaszolnék: annyi ember vagy, ahány nyelvet beszélsz. Ha ez nem elég meggyőző érv, lássunk még néhányat: frissen tartja az elménket, fejleszti a személyiségünket, növeli az önbizalmunkat, megkönnyíti utazásainkat, növeli az esélyeinket a munkaerőpiacon, betekintést ad más kultúrákba.

– Mikor kell elkezdeni a tanulást?

– Soha nem késő, bár kétségtelen, hogy minél fiatalabb korban kezdjük, annál jobb. A vélemények megoszlanak a gyerekkori nyelvtanulással kapcsolatban, azonban a tudományos kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy a korai nyelvtanulásnak pozitív hatása van, például az idegrendszer, az intelligencia fejlődésére is. Nem arról van szó, hogy a homokozóban játszadozó gyereket elkezdjük üldözni egy nyelvtankönyvvel, a cél az, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg az idegen nyelvvel, meséken, mondókákon, keresztül.

– Mi alapján válasszunk nyelvet?

– Szimpátia alapján. Nincs annál erősebb motiváció, mint amikor azzal foglalkozhatunk, amiben örömünket leljük. Nem hiszek a muszáj, avagy a kényszerítés motiváló erejében. A sikerélményekben viszont annál inkább. A nyelvtanulás lehet csodálatos kaland és kínszenvedés is, attól függően, hogy sikerélményekkel vagy kudarcokkal találkozunk a tanulási folyamat során.

Kezdjük az angollal vagy a némettel? Esetleg tanuljunk inkább olyat, ami ritkaságnak számít? – 

– Manapság az angol nyelvtudást szinte evidenciának tekintik a munkáltatók, tehát egy minimális szintű angol nyelvtudás mindenképpen ajánlott. Ugyanakkor a globalizációs folyamatok és a keleti piacok dinamikus fejlődésének következtében egyre nő a kereslet a ritka nyelveket beszélő szakemberek iránt.

– Nyelviskola vagy magántanár?

– Kinek a pap, kinek a papné. Találjuk meg az igényeinknek megfelelő nyelvtanulási formát. A döntés előtt érdemes figyelembe venni, mennyi időt szánunk a nyelvtanulásra, mennyire rugalmas az időbeosztásunk, mi a célunk, egyedül vagy társaságban szeretünk tanulni?

– Fontos a nyelvvizsga, vagy elég ha magabiztos társalgási szintű tudásunk van?

– A felsőoktatásba vágyók számára nélkülözhetetlen a nyelvvizsga, 2020-tól csak az felvételizhet egyetemre, aki rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. Vannak munkáltatók, akik kifejezetten kérik a nyelvvizsgát. Mindazonáltal az utóbbi időben a munkaadóknál egyre nagyobb súllyal esik latba a használható nyelvtudás, amit az állásinterjún tesztelnek is. A válasz: is-is.

V. N.

Tippek nyelvtanuláshoz

  • Ne féljünk hibázni! Cél a kommunikáció és nem a tökéletesség.
  • Ne akarjuk egy nap alatt megmászni a Himaláját, inkább tűzzünk ki kisebb, könnyen elérhető célokat, hogy folyamatosan legyen sikerélményünk.
  • Használjuk ki a technika nyújtotta lehetőségeket! Töltsünk le ingyenes, fejlesztő alkalmazásokat, állítsuk át a mobilunkon, Facebook-oldalunkon használt nyelvet!
  • Hallgassunk rendszeresen idegen nyelvű szöveget (rádió, tv, stb.)!
  • Szavak bemagolása helyett, inkább gondolkodjunk kifejezésekben, szituációkban!