fbpx

Segítség az újévi fogadalmak betartásához

Hogyan lehet növelni az akaraterőt és teljesíteni az újévi fogadalmat?

Íme néhány pont, amelyek pszichológiai, viselkedéstudományi és klinikai vizsgálatok alapján készültek, több száz ember bevonásával. A vizsgálatokat a Georgetown Uni­versity pszichológus adjunktusa, Jelena Kecmanovic végezte.

Tisztázzuk és tiszteljük értékeinket!

Kérdezzük meg magunktól, mit jelent ez a cél számunkra? Szeretnénk lefogyni, mert egy könnyebb, de erősebb testtel, visszatérhetünk például egy olyan kedvelt hobbihoz, mint a túrázás, vagy csak a társadalmi elvárások és nyomás miatt?

Azok az emberek, akiket autentikus értékeik vezetnek, jobban teljesítik céljaikat. Ennek oka, hogy nem mások, hanem saját elvárásainknak akarnak megfelelni. Alaposan vizsgáljuk meg tehát, mi is a célunk, és miért? Valamint, hogy összhangban állnak-e ezek a célok saját értékrendünkkel.

Határozzuk meg céljainkat pozitívan!

Összpontosítsunk arra, amit el akarunk végezni, és ne arra, amit nem. Ahelyett, hogy keményen ragaszkodunk az elhatározáshoz, hogy nem fogyasztunk alkoholt, vállaljuk, hogy például csütörtökön és vasárnap este megiszunk egy pohár bort vacsora után. Ha eleve úgy teszünk fogadalmat, hogy tudjuk, ez nem büntetés és nem kell szigorúan megvonni magunktól mindent, agyunk pozitívan értékeli ezt és jobb eredményekre számíthatunk.

Változtassuk meg környezetünket!

A kutatások szerint azok emberek, akik rendkívül erős akarattal rendelkeznek ügyesen rendezik maguk körül a környezetüket is a kísértések elkerülésének érdekében. Tehát vegyünk ki minden hitelkártyát, bankkártyát a pénztárcánkból, és számoljuk ki mennyi az az összeg, amit feltétlen magunknál kell tartanunk, ha a pénzmeg­takarítás a cél.

Ne tartsunk egy tál M & M-et az íróasztalánál, ha egészségesen akarunk étkezni. Ha munkatársaink rendszeresen hoznak édességeket, kérjük meg őket, hogy segítsenek a célunk megvalósításában (lehet, hogy inspiráljuk őket, és csatlakoznak hozzánk!), és csak különleges alkalmakra hozzanak sütiket.

A támogató barátok és családtagok drámai módon megnövelhetik a döntések elérésének esélyét. Csatlakozni egy olyan csoporthoz, amelynek tagjai gyakorolják a kívánt viselkedést, egy másik nagyszerű lehetőség az akaraterőnk megerősítésére.

Használjunk fokozatos megközelítést!

Amikor új célt tűzünk ki, kezdjünk el a kicsivel és támaszkodjunk a korai sikerekre. Használjunk kevesebb cukrot a kávéban. Végül aztán el is hagyhatjuk az édesítőszereket. Meglepődhetünk, ha rájövünk, hogy az élet egyik területén bekövetkező változás – mint például az édességektől való tartózkodás – más területeken is pozitív változást eredményez. Előfordulhat, hogy nagyobb távolságokra leszünk képesek kerékpározni, vagy épp emiatt mérsékeljük a koffeinbevitelt, mert cukor nélkül nem ízlik a kávé.

Képzeljük el a jutalmakat, majd élvezzük őket!

Képzeljük el az endorfin érzését, egy jó nagy futás után, vagy a napsütést a bőrön, amikor közeledünk a hegycsúcsra. Vegyük figyelembe az összes érzéket: illata, megjelenése, hangja, érintése és ízlése. A jutalmak szemléltetése megkönnyíti, hogy elérjük célunkat.

Ha nehéz elképzelni vagy megtapasztalni ezeket a jutalmakat az elején, gondoljunk kicsi ajándékokra, amelyeket adhatunk magunknak, amíg az új viselkedés pozitív hatásai be nem lépnek az életünkbe.

Képzeljük el például, hogy kevesebbet kell dolgozni, miután befizettük a hitelkártya-adósságot: mit tennénk a megmaradt szabadidőnkben és hogyan éreznénk magunkat?

Legyünk kedvesek magunkkal, még kudarcok idején is!

A legtöbb ember úgy véli, hogy az akaraterő növelése az, hogy megtagadja önmagát. Sokan nem mernek emiatt kedvesek lenni önmagukkal szemben, mert úgy érzik, hogy így hiányzik az önfegyelem. De éppen az ellenkezője igaz – azok az emberek, akik nem nézik el maguknak a kisebb-nagyobb hibákat, hosszú távon általában rosszabb helyzetben vannak a céljaik megvalósításában.

Engedjünk magunknak némi lazítást, és ne feledjük, hogy embernek lenni azt is jelenti, hogy nem vagyunk teljesen tökéletesek. Amikor jól esik egy fánk, ne essünk kétségbe, és ne dobjuk be a törülközőt. Együk meg a fánkot és másnap folytassuk fogadalmunkat, hisz hosszú távon minden cél megvalósítható, és egy egy kisebb bukás nem akadályozhat meg senkit a célja elérésében!

V.