Saját érdekünk a takarékos életmód

Megtakarítási körkép

Csak kevesen vannak, akik több hónapig húznák a félretett pénzből, ha például elveszítenék az állásukat. Egy elég vastag réteg pedig azonnal bajban lenne, ugyanis egyik hónapról a másikra él. Szakember segítségével számításba vettünk néhány lehetőséget, amellyel növelhetjük anyagi biztonságunkat.

Miért fontos a megtakarítás? Számos választ adhatunk a kérdésre, például, mert autó vagy lakás vásárlásakor egyáltalán nem vagy csak kevesebb hitelt kell felvennünk, hogy ne legyünk kiszolgáltatottak olyan nem várt élethelyzeteknek mint egy betegség vagy a munkahelyünk elvesztése, hogy nyugdíjas éveinket ne kuporgatva kelljen átvészelnünk, vagy csak a megnyugvásunk és biztonságérzetünk végett, hogy tudjuk: nem csak annyi pénzzel rendelkezünk a következő fizetésig, amennyi éppen a pénztárcánkban van. Ez azért is fontos, mert bár lehet, hogy adott pillanatba úgy érezzük, szépen halad előre a szekér, bármikor beköszönthet a rossz világ. Emlékezzünk, mi volt a gazdasági válság előtt, és mi lett, mikor becsapott a villám.

A megtakarítás fontosságával nagyjából mindenki tisztában van, ennek ellenére még mindig van egy jelentős réteg az országban, akik egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés félretett pénzzel rendelkezik. Hiába emelkedtek a bérek az elmúlt években, a megtakarítások mértéke nem emelkedett jelentősen. A K&H Bank friss kutatásából kiderült, a magyaroknak átlagosan nyolc hónapra elegendő tartalékuk van arra az esetre, ha például elveszítenék a munkájukat. Ettől sokkal lehangolóbb, hogy a kutatásban résztvevő válaszadók 37 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása. Mit kellene másképp csinálni, hogy ezek a lehangoló adatok egy kicsit szebb képet mutassanak? Erről kérdeztük a THM Consulting Kft. pénzügyi tanácsadóját, Lomen Attilát.

– A megtakarításnak számos formája létezik, tehetjük a pénzünket lakástakarékba, nyugdíj- és egészségpénztárba, ezek mind hosszú távú gondolkodást igényelnek, de akár bankszámlán is kamatoztathatjuk a pénzüket. Igaz, bizonyos összeg alatt nem ez a legkifizetődőbb megoldás. Természetesen egyéb praktikus tanácsok is vannak, például érdemes bizonyos időközönként megvizsgálni a bankkal kötött fo­lyó­számlaszerződésünket és váltani, ha más pénzintézetnél kedvezőbb feltételeket találunk. Ezzel a megoldással akár a karácsonyi ajándékok és az ünnepi vacsora árát is megspórolhatjuk. Sokan úgy vannak vele, hogy néhány ezer forint miatt nem foglalkoznak a pénzügyekkel, pedig akár jelentős összegről is beszélhetünk, ha összeadjuk a pár ezer forintot. Minél tudatosabban kezeljük pénzügyeinket annál több megtakarításra tehetünk szert – mondta Lomen Attila.

A pénzügyi tanácsadó véleménye szerint nagyon fontos, hogy alkalomadtán szánjunk időt egy kis matematikára, vessük papírra a bevételeinket és a kiadásainkat, illetve határozzunk meg célokat, mint például mire és mennyit szeretnénk áldozni? Ha tudjuk azt, hogy idővel szeretnénk lecserélni az autónkat egy egymillió forinttal drágább kocsira, mindezt hitel nélkül, akkor öt éven keresztül havi húszezer forintot kell félrerakni, hogy elérjük a célunkat. Ha egy húszmilliós lakást szeretnék vásárolni, akkor havi százharmincezer forintot kell félreraknunk lakástakarékban tíz éven át, és a megtakarításunk mellé kapott harmincszázalékos állami támogatással össze is jön a lakás ára.

– Gondolkozzunk távlatokban és a nagyobb kiadásokat osszuk vissza havi lebontásra. Így látni fogjuk, hogy pontosan mennyi pénzre van szükség egy-egy cél megvalósításához és az hogyan aránylik a bevételeinkhez. Fontos megjegyezni, hogy a takarékosságnak egyéb formái is vannak, például az egészségpénztári számla, amellyel adókedvezményeket érvényesíthetünk, ilyen módon egy évben akár több tízezer forintot is megspórolhatunk, a maximálisan visszaigényelhető összeg százötvenezer forint. Nagyon fontos, hogy gondoljunk előre a nyugdíjas éveinkre is, hiszen ma már körvonalazódik, hogy a nyugdíj nagyon szerény megélhetést biztosít. Érdemes valamilyen nyugdíjcélú megtakarításra áldozni, például nyugdíjpénztárba vagy nyugdíjbiztosításra fizetni a pénzünk egy részét – hangsúlyozta Lomen Attila.

Bármilyen módon próbálunk takarékoskodni – még egy perselyben is okosabb gyűjteni a pénzt, mint min­det elverni – mindig lebegjen a szemünk előtt, egy hosszabb távú cél, és az, hogy mindezt a saját érdekünkben tesszük.

Tipp takarékoskodáshoz

A megtakarítás felhalmozásának egyik jól bevált módszere, ha a fizetésünk legalább 10 szá­zalékát félretesszük minden hónapban. Szigorúnak kell lennünk, fontos a rendszeresség, ezért a célunktól ne térjünk el! A legjobb, ha ezt az összeget azonnal lekötjük, vagy átrakjuk egy megtakarítási bankszámlára.

Varga Norbert