fbpx

Régiós munkaerőpiaci körkép

Hiányszakmák a régióban

Nem változtak a térség gazdasági jellemzői, ahogyan a munkaerőpiaci viszonyok is az elmúlt évekhez hasonlóan alakulnak. A legnehezebb helyzetben továbbra is a tapasztalat nélküli fiatalok és a képzetlen idősebb korosztály van.

Napjainkban csak az nem dolgozik, aki nem akar – mondják a laikusok a rengeteg álláshirdetés láttán. A statisztikai adatok a munkanélküliség látványos csökkenését mutatják, talán soha nem volt még ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta – a 15-74 év közöttiek körében 3,7 százalék – mint most. Az idei második negyedévben 171 ezer volt a munkanélküliek száma, ez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 32 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Napjainkban lassan ott tartunk, hogy több lesz a meghirdetett állás mint az álláskereső. Ennek egyfelől örülhetünk, másfelől viszont nem, mert ezzel együtt is több ágazat küzd munkaerőhiánnyal.

Régiónk munkaerőpiaci helyzete nem sokat változott az elmúlt egy év alatt, ami inkább jó hír mint rossz, többek között mert a viszonylag jónak mondható helyzet nem romlott. A térségben szerencsére nincsenek különösebb mun­ka­erő­piaci problémák. Egyes önkormányzatoknál azonban előfordulnak gondok, a köz­munkaprogramban résztvevők száma ugyanis egyre csökken, a jó munkaerőt elszívja a versenyszféra.

Gombamód szaporodtak a logisztikai központok

A térség munkavállóinak túlnyomó többsége ingázik a lakhelye és a munkahelye között. A legtöbben a fővárosban dolgoznak, ez így volt eddig is és a földrajzi adottságokból következik, hogy ebben nem is nagyon várható változás. A régió gazdaságára leginkább a feldolgozóipar – túlnyomórészt a fémfeldolgozás és a mezőgazdasági termékek feldolgozása –
jellemző. Emellett jelentős szeletet harap ki a tortából a szállítmányozás, a logisztikai raktárak gombamód szaporodtak el az elmúlt években – Üllőn például most épül az ország legnagyobb logisztikai központja – az M4-es út megépülésével pedig további gyarapodásuk várható. Ez az önkormányzatok adóbevételeit jelentősen növeli, az új munkahelyek teremtésével pedig a foglalkoztatottság növeléséhez is hozzájárulnak.

A mezőgazdaság a régi időkhöz viszonyítva jelentősen visszaesett, ezzel együtt természetesen azok a vállalkozók is kevesen vannak, akik a mezőgazdaságból élnek. A mezőgazdasági foglalkoztatottak aránya 15 százalék körül van, ez közepesnek számít Pest megyében. Vecsés fejes káposzta termesztése továbbra is kiemelkedő az országban: a hazai össztermelés felét adják a vecsésiek, a savanyított termékekből pedig exportra is jut bőven, mivel azok az ország határain túl is népszerűek. Országos szinten nem kiemelkedő, de a térségben jelentősnek mondható a zöldség és kertészeti áruk termesztése, Pilis és Nyáregyháza pedig a gyümölcstermesztésben erősebb.

Csökken a közfog-lalkoztatottak száma

Egy évvel ezelőtt beszámoltunk a közfoglalkoztatottak helyzetéről. A közfoglalkoztatási programban dolgozók száma továbbra is csökken: míg tavaly 441 fő dolgozott a közfoglalkoztatás keretein belül, addig idén már csak 367-en. Sokaknak sikerül elhelyezkedni a versenyszférában, ami részben a foglalkoztatást segítő programoknak és a képzéseknek köszönhető. Amíg örül a munkavállaló, hogy sikerül állást találni, addig a közfoglalkoztatásban résztvevő önkormányzatok egy részében ugyanez a problémák forrása, hiszen az egyre több munkát egyre kevesebb embernek kell elvégeznie. A közterületek karbantartása jellemzően a közfoglalkoztatottak feladata, a fogyatkozó munkaerő miatt azonban több településen is gondot jelent például a növekvő méretű közterületek tisztán tartása.

Támogatások munkakeresőknek és munkáltatóknak

A legtöbb álláskereső továbbra is a 25 év alatti és az 50 év feletti korosztályból kerül ki. A fiatalabbak alig rendelkeznek munkagyakorlattal, az idősebbek elhelyezkedését pedig az alacsony iskolai végzettség, az idegennyelvek és a számítógépes ismeretek hiánya nehezíti. A fiatalok számára több program is létezik, melyekben akár személyre szabott segítséget is kaphatnak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalokat az iskolapad felé terelik, a szakképzettek esetében pedig a munkatapasztalat megszerzésére helyezik a hangsúlyt. Az Ifjúság Garancia Program keretében már több fiatal is elhelyezkedett, a munkáltatók részéről is intenzív az érdeklődés a program iránt, amely keretében bérköltség-támogatásra is van lehetőség.

Az Út a munkaerőpiacra program a 25 év felettiekhez is szól, az álláskeresőket többféle támogatással, például foglalkoztatás bővítését szolgáló támogatással, képzés alatti keresetpótló támogatással, utazási, lakhatási támogatással is segítik. Ennek is köszönhető, hogy a programot jelentős érdeklődés kíséri a régióban.

Csökkenő munkanélküliség

A KSH adatai szerint a 15-74 éves férfiak körében 87 ezer, a nők esetében pedig 83 ezer a mun­kanélküliek száma.

Ebből a 15-24 évesek között 28 ezer fő lehet munka nélkül, az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak, azaz a 25-54 évesek munkanélküliségi rátája is csökkent.

A munkanélküliek 45,3 százaléka legalább egy évig keresett állást, azaz tartósan munkanélküli volt. Az országos átlagot tekintve 17,9 hónapig tart a munkanélküliség.

A legnagyobb logisztikai központ épül

Üllőn épül az ország legnagyobb területű logisztikai központja. A létesítmény területe 82,7 ezer négyzetméter, az épület a legmodernebb technológiákat vonultatja fel. A kereskedelmi áruházlánc részére épített komplexumban épületrészenként külön-külön szabályozható a hőmérséklet, a hatékonyság növelése érdekében pedig automatizált csomagoló- és szállítórendszerek működnek majd a létesítményben. A beruházás keretében több száz új munkahely jön létre.