Programokban egyre erősebb a régió

Elmúlt a nyár, ezzel együtt pedig a programok zöme visszatért a kulturális intézmények falai közé.

Míg néhány évvel ezelőtt kis túlzással nagyítóval kellett keresni a jobb programokat, addig napjainkban már-már a bőség zavarával kell megküzdenünk, annyi rendezvénnyel halmoznak el a kulturális intézmények. A mennyiség pedig nem megy a minőség rovására, hiszen nem csak a programok száma, hanem a színvonala is jelentősen emelkedett. A széleskörű kínálatban színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, kabarék, kiállítások, könnyedebb és emelkedettebb hangvételű kulturális programok sokaságából válogathat, aki a régióban választ magának programot. A minőségi ugrásnak több oka is van: egyrészt az elmúlt évek alatt jelentős fejlődésen mentek keresztül a kultúrát szállító intézmények, másrészt pedig a közönség jelentős része egyre inkább az igényesebb műsorokat részesíti előnyben.

Ecser, Gyál, Gyömrő, Maglód, Monor, Üllő, Vecsés – ezeken a településeken tapasztalhattuk talán a legnagyobb fejlődést az elmúlt években, ami minden bizonnyal a körülmények jelentős javulásának köszönhető. Az új vagy felújított kulturális intézmények professzionális eszközökkel lettek felvértezve, így nem ütközik különösebb akadályba egy színvonalas koncert vagy színdarab megrendezése. Ebben tagadhatatlanul az élen jár a Bálint Ágnes Kulturális Központ, amely nem csak Vecsés, hanem a környék kulturális életére is jelentős hatással van. Egyre jobb színdarabokat hoznak az épület falai közé – decemberben például Az eastwick-i boszorkányokat láthatják a vecsési színpadon –, továbbá koncertekben sincs hiány, no­vemberben például a Quimby lép fel a kulturális központban. Ezek pedig olyan programok, amelyekért évekkel ezelőtt a még fővárosba kellett volna utazni.

Gyömrő a szórakoztatásban erős. A hazánkban is népszerű stand-up műfaj neves humoristái időről időre tiszteletüket teszik a Hankó István Művészeti Központban. Bödőcs Tibor például már többször is megnevettette a gyömrői publikumot, a nagy érdeklődésre való tekintettel általában az első fellépést azonnal követte a második. Természetesen a komolyabb hangvételű előadások és a színdarabok is szerepelnek a palettán, a helyi színtársulat, a Gyömrő Színház a művészeti központ rendszeres fellépője.

Monoron a Vigadó Kulturális és Civil Központ közvetíti a kultúrát a lakosságnak, a falak közt a komolyzene dominál, elsősorban díszterem adottságai miatt. Hála Mocsári Károly zongoraművésznek, ez a vonal évről évre erősebbé válik. A városban élő zongoraművész rendszeresen ad koncertet a Vigadóban, a legtöbbször zenésztársaival közösen szolgáltat csemegét az ínyenc zenefogyasztóknak. Több Kossuth-díjas előadóművész is tiszteletét tette a Vigadóban, és olyan tömegeket vonzó előadók is visszatérő vendégei a kulturális központnak, mint Müller Péter vagy Pál Feri atya.

Összességében elmondható, hogy a régió települései nagyot léptek előre az elmúlt években a programszervezés terén, így ma már egyáltalán nem állja meg a helyét az az állítás, hogy jó programot csak a fővárosban találhat magának az ember.

Vén