fbpx

Pár perc meditáció kezdőknek

Meditáció közben messzemenő és hosszan tartó előnyöket juttatunk életünkbe: csökkentjük a stressz-szintünket, jobban összekapcsolódunk önmagunkkal, javítjuk az összpontosítást és kedvesebbek vagyunk saját lelkünkkel és a környezetünkkel.

 

Néha csak ennyi kell, hogy jobb döntéseket hozzunk. A legfontosabb eszközök, amelyekre szükség lehet egy meditációs gyakorlatban, egy kis türelem, némi kedvesség és kényelmes ülőhely.

Az első tisztázandó dolog, hogy amit itt csinálunk, az éberségre törekszik, nem pedig valamilyen folyamatra, amely varázslatosan megtisztítja az elmét a számtalan és végtelen gondolattól, amelyek folyamatosan kitörnek és motoszkálnak az agyunkban.

Azt gyakoroljuk, hogy felhívjuk a figyelmünket a lélegzetünkre, majd visszatérünk hozzá, amikor észrevesszük, hogy figyelmünk elkalandozott.

  1. Készüljünk fel arra, hogy néhány percig nyugodtan üljünk. Miután abbahagytuk az olvasást, egyszerűen a saját természetes belégzésünkre és a kilégzésére fogunk összpontosítani.

2. Hol érezzük leginkább a lélegzetet? A hasban? Az orrban? Igyekezzünk figyelni a belégzésre és a kilégzésre.

3. Kövessük a lélegzést két percig . Vegyünk egy mély lélegzetet, tágítsuk ki a hasat, majd lassan lélegezzünk ki,     megnyújtva a kilégzést, amint a has összehúzódik.

Üdv újra. Mi történt? Mennyi ideig tartott, míg az elme elkalandozott a lélegzetétől? Mindenki észrevette, mennyire elfoglalt az elméje anélkül is, hogy tudatosan arra irányította volna, hogy bármi különösre gondoljon?  „Fizetnem kell néhány számlát” vagy a klasszikus „Nincs időm nyugodtan ülni, van egy csomó dolgom”.

Az éberséget „gyakoroljuk”, hogy megtanulhassuk, hogyan ismerjük fel, amikor elménk a mindennapi akrobatikáját végzi. Kis ideig tartsunk egy kis szünetet, hogy kiválaszthassuk, mire szeretnénk összpontosítani. Dióhéjban a meditáció segít abban, hogy sokkal egészségesebb kapcsolatban legyünk önmagunkkal és a környezetünkkel. VB