fbpx

Országos túraútvonalak a Tápió-vidéken

A jelenlegi járványhelyzetben sajnos kevés lehetőségünk van kimozdulni otthonról, így maradnak az egyéni vagy családi programok, kirándulások. A tavasz beköszöntével szeretném egy kicsit jobban megismertetni a környékünkön fellelhető kirándulási és túrázási lehetőségeket, túraútvonalakat.

 

Országosan egyre nagyobb népszerűségnek örvend a természetjárás, a túrázás és a teljesítménytúrázás. A turistautak és a túraútvonalak sűrű és szerteágazó, jól kiépített hálózata az egész ország területén megtalálható. A jelzett utakról általánosságban annyit kell tudni, hogy az autós közutakhoz hasonlóan a jelzés színe és formája alapján különböző fontosságú és célú utakat különböztetünk meg. A színes sáv jelölések a főbb utakat jelzik, az ezeket összekötő szakaszokat + jelöléssel látják el. Ezeken kívül sokféle piktogrammal találkozhatunk. Vannak hegycsúcsokhoz, kilátókhoz, barlangokhoz vezető jelzések is, de ezek a Tápió-vidéken nem fordulnak elő.

Sülysáp földrajzi elhelyezkedését tekintve a Gödöllői dombsághoz, ezen belül a dombság déli nyúlványaihoz tartozik. A térség Gödöllőhöz közeli központi részéhez képest, amelyben sok és jól karbantartott turista utat és jelzést találhatunk, az elmúlt évekig Pest megye ezen részén más volt a helyzet. A Sülysápon és a környékén található három gyalogos turistaút a sárga sáv (S-), a zöld sáv (Z-) és a zöld kereszt (Z+) sokáig a kirándulók által cseppet sem vonzó állapotban, elhanyagolva, gazzal benőve „várta” a természetjárókat. Néhány éve viszont a Magyar Természetjáró Szövetség jelzésfestő pályázatainak köszönhetően folyamatosan, több szakaszban megújultak a Tápió-vidék turistaútjai. Nézzük, hogy a sülysápi kirándulók milyen jelzésekkel találkozhatnak.

Az eredeti sárga sáv Pécelről, a Pap-hegyről indul és 50 kilométer után Tápiószentmártonban végződik. Áthalad a Gödöllői Tájvédelmi körzet, majd a Tápió-Hajta Tájvédelmi körzet bizonyos területein és Forrói-forrást, a sápi halastavakat elhagyva Kisteleg mellett északra fordul, hogy Sándorszállás után Kókára érkezzen. Sajnos, a jelzés csak eddig van felújítva. A következő szakaszokon, ahol Tápiószecsőn keresztül Tápióság és Tápióbicske határát érintve Tápiószentmártonba juthatunk, a felfestések nagyon kopottak.

A zöld kereszt egy ennél rövidebb, jelenleg 12 kilométeres, tökéletesen felújított túraútvonal, ami szintén Pécel mellől, a Bajtemetés nevű dombhoz vezető piros sáv jelzéstől indul. Bajtemetés érdekessége, hogy elhagyott rakétasilót és katonai objektumokat, valamint egy geodéziai mérőtornyot lehet itt találni. A Z+ turistaút Mende felől, a régiek által Birkaleső barlangnak ismert hely és a Hrabina-hegy felől a sápi sorompónál érkezik Sülysápra, majd a sülyi állomásnál lévő áruháznál ér véget.

A környéken kirándulók találkozhatnak a zöld sáv jelzéssel is. A turistautat eredetileg az 1980-as években alakították ki, majd egy jelentős szakasza a tápiószelei Lipák István jelentős közreműködésével teljesen megújult. Pest megye egyik leghosszabb – a megyehatárig 82 kilométer –  nagyon jól karbantartott turistaútvonala Pécel mellől indul és a Gödöllői dombság központi részét köti össze a Tápió-vidékkel. A hosszából is adódóan a zöld sáv jelzés a környék viszonyaihoz képest sokféle, változatos tájon halad át. Az első dimbes-dombos szakasz után Mendére, a Tűzberek erdős-mezős lankái között ereszkedik le, majd a 31-es főúton áthaladva a Gyömrő melletti Billei erdőben folytatódik. A felsőfarkasdi patak völgye az úri hátsó halastavak majd, Tápióság érintésével Nagykátán keresztül Tápiószelére, végül a megyehatárt átlépve Jászberénybe jut el.

A természetbarátok számára örömteli lehet az a kezdeményezés, amit a Tápió Natúrpark indított 2020-ban. Több nemzeti park és natúrparkhoz hasonlóan elkezdték megtervezni a zöld út hálózatot, melynek célja az ökoturizmus fejlesztése és még több gyalogosan vagy kerékpárral bejárható útvonal kialakítása. A Tápió Natúrpark zöld út hálózata a már meglévő sárga és zöld turistautakra épül, kiegészülve több oldalággal, mint például a környékbeli tanösvények, vagy azok az útvonalak, amelyek a kedvelt kirándulóhelyekre viszik el a túrázókat. A novemberi terepbejárások után tavasszal megkezdődnek a jelzések felfestései és az ehhez kapcsolódó nyomtatott térképek terjesztése.

Ha valaki kedvet kapott egy kis kiránduláshoz bátran vágjon bele, nem kell félnie, hogy el fog tévedni. Mobiltelefon vagy GPS segítségével manapság már pofonegyszerű a tájékozódás. A különböző applikációk részletes térképvázlatai, útvonaltippjei, és a valós idejű nyomon követés segítségével mindenki magabiztosan elboldogulhat a természetben.

Seprős Viktor