Nyelvtanulás egyszerűen

Mi a közös Lomb Katóban és Matthew Youldenben? Matthew jelenleg Berlinben él, egy irodában dolgozik, Lomb Kató pedig Magyarországon született és a világ első szinkrontolmácsai közt ismerték el.

Ami mégis közös bennük az a tulajdonság, hogy mindketten nyelvzsenik. Nyelvtudás terén olyan képességekre tettek szert, hogy sokáig még a velük egy asztalnál ülő, különféle nemzetiségű emberek sem tudták kitalálni, melyik az anyanyelvük, ha ők nem akarták.

Íme néhány tanács tőlük, hogy jobban menjen a nyelvtanulás.

Tudd, hogy mi a célod!

Van, akit külföldi példaképének életrajza motivál, másokat egy zenekar számai. Bármi is legyen a motivációd, sose felejtsd el, hogy miért vágtál bele a tanulásba. Ha nem vagy tisztában a miértekkel, akkor hosszú távon nagyon nehéz lesz elkötelezettnek maradni.

Minden nap foglalkozz a tanult nyelvvel!

Ha kevés az időd, legalább egy tíz perces monológot mondj el magadban. Ma már számtalan applikáció segíti a nyelvtanulást, élj a lehetőségekkel!

Találd meg benne a szórakozást!

A nyelvtanulás egy kreatív dolog. Találd meg benne önmagad. Írj naplót, képregényt vagy nézz filmeket az adott nyelven. Ez mind jó ok arra, hogy szórakozva sajátítsd el a nyelvet.

Maradj motivált!

Ha csökkenne a lelkesedésed a tanult nyelv iránt, ne hagyd abba az egészet, inkább keresd meg más módját a tanulásnak. Zenehallgatás helyett újságolvasást, olvasás helyett beszélgetést, stb.

Légy gyerek!

A gyerekek nem félnek hibázni, keresik a játék lehetőségét, játszva tanulnak, mert kíváncsiak. Sokan nem mernek megszólalni idegen nyelven, mert félnek a hibáktól. Ez butaság. Mindenki értékelni fogja, ha a saját nyelvén beszélsz vele, még ha nem is pontosak a kifejezéseid. Merj hibázni, abból tanulsz!

Fordíts!

Egy idő után szokásoddá válik. Járj nyitott szemmel a világban, értelmezd az idegen nyelven látott kifejezéseket (pl. reklámok) vagy fordítsd le a látott dolgokat az idegen nyelvre (rendszámok, házszámok, stb.)

Hallgass másokat!

Mielőtt beszélnél, hallgasd meg, hogy beszélnek mások, akik azzal a nyelvvel születtek. Próbáld utánozni a kiejtést. Minden nyelv tele van olyan hangokkal, amelyek az anyanyelvben nincsenek, ezek kiejtését a legegyszerűbb ellesni olyanoktól, akik ezt beszélik.

Mindenki meg tudja tanulni a nyelvet!

Hidd el magadról, hogy nyelvzseni vagy! Ha nem is ezt mutatja a gyakorlat, fogd rá a tankönyvre, a rossz módszerre, stb., de mindig higgy magadban!

bv