fbpx

November a férfi egészségtudatosság hónapja


November a férfiak egészségtudatosságának hónapja , a nemzetközi férfinap pedig november 19-re esik. A Férfi Egészségtudatosság Hónapjának célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáinak széles körére. Mivel ebben a hónapban a férfiakra összpontosítunk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a férfiak általában vonakodnak attól, hogy segítséget vagy kezelést kérjenek. A tapasztalat szerint a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekéhez képest, azaz ők hajlamosabbak elbagatellizálni az egészségügyi problémákat, és csak akkor fordulnak szakorvoshoz, amikor már tartós vagy fokozódó fájdalmakkal küzdenek
Ebben a hónapban a bajusz egy nagyon fontos nemzetközi jótékonysági mozgalom jelképe, melynek célja nem más, mint felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a férfiaknak is szükségük van szűrővizsgálatokra.
A mozgalom eredete 2003-ra nyúlik vissza, amikor Adam Garone ausztrál lakos, és egy kisebb csapat férfi a vasárnap délutáni sörözés közepette nosztalgiázott a ’70-es évekről. Legnagyobb fájdalmuk volt, hogy az akkori macsó vonulat – a bajusz – szőrén-szálán eltűnt, ezért a fiúk fogadásból úgy döntöttek, hogy egy hónapon keresztül bajuszt növesztenek. Barátok, barátnők és családtagok megvető kereszttüzében megszületett a terv, a viccnek indult kihívás pedig elkötelezettségé alakult. A 30 napos novemberi bajuszborotválási tilalom a következő évtől már arra vált hivatottá, hogy a férfiakat érintő legsúlyosabb egészségügyi problémák elleni harcot hirdesse az arcon.
A férfiak rossz egészségi állapotát befolyásoló tényezők közé tartozik:
• A férfiak egészségügyi problémáival kapcsolatos tudatosság és megértés hiánya
• A férfiak nem beszélnek nyíltan az egészségükről és arról, hogyan érzik magukat
• Nem hajlandóak cselekedni, ha nem érzik magukat fizikailag vagy mentálisan jól
• Az egészségüket veszélyeztető kockázatos tevékenységet folytató férfiak
• A mentális egészséget körülvevő stigmák
• A férfiak 24 százalékkal kisebb valószínűséggel fordultak orvoshoz az elmúlt évben, mint a nők

Figyeljünk a férfiakra! (Ne csak novemberben!)