fbpx

Néhány egyszerű ok a kutyatartás mellett

Jót tesznek a szívnek

A kölyökkutyával való játék bizonyítottan felmelegíti a szívet. Az American Heart Association kutatói azt állítják, hogy a kutyatartás valóban csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ölelgetés, amely a szívre és az egészségre is csodás hattással van? Érdemes gyorsan beszerezni egy játékos szőrgombócot!

Szőrös terapeutaként viselkednek

A kedvtelésből tartott állatok terápiáját összekapcsolják a szorongás, fájdalom és depresszió csökkentésével számos mentális vagy fizikai egészségügyi problémával küzdő embernél. Sok emberen segíthet egy háziállat, ideértve a kemoterápián átesett betegeket, a posztraumás stresszel küzdőket és a finommotoros képességükön dolgozó fizikoterápiás betegeket. Néhány kórház Amerikában már kihasználja a háziállat-terápia előnyeit, amelyek enyhítik egyes betegségek és a depresszió tüneteit. Ahol a kutyák gazdájuk mellett lehetnek a betegek sokkal hamarabb felépülnek.

Kiszimatolják a rákot

Tudta, hogy a kutyák szagérzéke egymilliószor erősebb, mint a miénk? A dolgozó kutyák élénk szaglásukat használják bombák és drogok megtalálására, ám elképesztő módon a kölykök is kiszimatolják, mi folyik testünkben. A kutatások azt bizonyítják, hogy a kutyák meg tudják különböztetni a mell- és tüdődaganatos betegek légzésbeli különbségeit az egészséges emberekétől és ezt képesek jelezni gazdájuknak. Már vannak olyan intézmények, ahol a kutyákat kiképezik a biomarkerek kimutatására a prosztatarákban szenvedők vizeletében.

Mozgásban tartanak

Ha van kutyád, akkor valószínűleg sétáltatod is, igaz? A kutyatulajdonosok 34 százalékkal nagyobb valószínűséggel teljesítik az ajánlott heti 150 perces testmozgást, mint akinek nincs kutyájuk.

Csökkentik a stressz szintjétIgen, tudjuk, hogy háziállataink boldogabbá tehetnek minket, de a kutyákkal való együttélés segíthet csökkenteni a stresszt. Még egy olyan egyszerű dolog is, mint a kutyus simogatása, növeli az agyban a jó érzésért felelős oxitocinszintet és csökkentheti a stresszt indukáló kortizol termelését.

Csökkentik a vérnyomást

A vérnyomás a kor előrehaladtával aggodalomra adhat okot. Az American Heart Association egyik tanulmánya kimutatta, hogy a kutyatulajok érzelmi támogatást kapnak szőrös barátaiktól, és ez sok esetben elegendő a mentális stressz által okozott magas vérnyomás csökkentéséhez.

Segíthetnek a dohányzásról való leszokásban

A háziállatokat birtokló dohányosok 28%-a számolt be arról, hogy a másodlagos füst káros hatásainak ismerete kis kedvencükre arra ösztönözte őket, hogy leszokjanak káros szenvedélyükről.

Enyhítik a munkahelyi nyomást

A kutya pozitívan befolyásolja a munkahelyi hangulatot. Azoknál a munkavállalóknál, akik szőrös barátaikat az irodába is magukkal vihetik a nap folyamán alacsonyabb szintű stresszt észleltek.

Felismerik az életveszélyes egészségügyi problémákat

A rák kiszimatolása mellett a kutyákat kiképezhetik arra is, hogy jelezzenek, ha gazdájuk esetleg szívrohamot, vagy epilepsziás rohamot kapna. Azok, akik súlyosan allergiások a földimogyoróra, a kutya rendkívüli szaglásérzéke megmutathatja, ha egy étel mogyorót tartalmaz.

Mindezek tudatában kijelenthetjük, valóban a kutya az ember legjobb barátja!

VB