Nagy felelősség a kutyatartás

Magyarországon kedvelt dolog a kutyatartás, legyen szó vidéki kertes házról vagy városi társasházról, kutyával minde­nütt találkozhatunk.

A szakértők szerint az előttünk álló tavaszi és nyáreleji időszak a legideálisabb időpont a házi kedvenc befogadására, ezért utánajártunk, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, mielőtt belevágunk az idillinek vélt kutya-ember barátságba.

Számos szempontot kell mérlegelni, mielőtt állatot fogadunk az otthonunkba. Egy teknősbéka vagy aranyhörcsög befogadása is elköteleződést és folyamatos törődést igényel, egy kutya pedig még ettől is sokkal több energiát, figyelmet és nem utolsó sorban anyagi ráfordítást kíván. Nem jó döntés, ha gyermekünk kívánságától vezérelve magunkhoz veszünk egy „kedves kis szőrös csöppséget” mert a kezdeti cukiság nagyon gyorsan nem kívánt viselkedésbe csaphat át, ha nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogyan is kell felnevelni egy kölyökkutyát.

Balku Zsolt monori kutyaszakértő több évtizede foglalkozik kutyák nevelésével, kiképzésével és tenyésztésével. Az eltelt időszak alatt mindenféle gazdajelölttel találkozott, volt köztük, aki első ránézésre vérbeli kutyásnak tűnt, végül mégis csődöt mondott, és természetesen ennek az ellenkezője is bekövetkezett.

– Mindenképpen mérlegelni kell, hogy milyen célból vesszük magunkhoz a kutyát és ennek megfelelően kell választani. Teljesen más habitusú állat való például egy kezdő kutyásnak, aki ráadásul családi kedvencnek viszi haza az állatot, mint annak, akik házőrzőt vagy munkakutyát keres. Azt is el kell dönteni, hogy keverék vagy fajtatiszta kutyát választunk. A fajtatiszták esetében, főként ha egy megbízható tenyésztőtől vásároljuk, nem érhet nagy meglepetés, jó eséllyel a fajtára jellemző személyiségjegyeket viseli majd az állat. A keverék kutyák esetében sokkal kevésbé mehetünk biztosra. Választhatunk kölyök és felnőtt kutyát is, bár utóbbi inkább a tapasztalt kutyásoknak való. Nagyon fontos tudni, hogy a kutyák száz­százalékos ösztönkészlettel születnek, és a külső ingerek hatására lesz belőlük jó vagy rossz társ a mindennapokban. Ezért nem mindegy, hogyan bánunk velük már az első pillanattól fogva – magyarázta Balku Zsolt.

Elsősorban azért érdemes így tavasszal vagy nyárelején hazavinni a kutyát, mert a jó időben biztosan több időt töltünk az állattal a szabadban, mint ősszel vagy télen. A legfontosabb, hogy rendelkezzünk elegendő szabadidővel, amelyet új kedvencünkre fordíthatunk.

– A nevelés egyik titka, hogy sok időt töltünk a kutyával és lehetőleg a jelenben történő dolgokra reagálunk. Nem jó, ha este büntetjük meg a kutyát azért, mert délelőtt gödröt ásott a virágágyásban. Emellett az is nagyon fontos, hogy a büntetés arányban legyen a nemkívánatos cselekedettel. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a száradó ruhát megszagoló kutyát már büntetik. A kutya a szagok útján ismerkedik, tájékozódik, ezért nem szerencsés megbüntetni. Az már más dolog, ha le akar venni egy zoknit, de ekkor sem büntethetjük meg úgy, mintha az összes ruhát széttépte volna – hangsúlyozta a szakértő.

Balku Zsolt hozzátette, a kutyának már az első perctől éreznie kell, ki a falkavezér, de ezt nem veréssel, fenyegetéssel kell elérni. Nagyjából párhuzamot lehet vonni a falka nevelési módszerei és az emberé között, így általában akkor csináljuk jól, ha következetesek és fokozatosak vagyunk, emellett pedig képesek vagyunk megfelelő módszerekkel motiválni az állatot. Ha pedig valahol elakadunk, kérjünk segítséget szakembertől. A kutyaiskola is jó választás, az ott eltöltött idő alatt szorosabbá válik a kutya és a gazda kapcsolata.

Ne feledjék, ha kutyát vesznek magukhoz, télen és nyáron, hóban, fagyban, sárban és kánikulában, nappal és éjjel, mindig foglalkozni kell vele. Csak akkor fogadjanak be állatot, ha ezt vállalni tudják, különben mindenki megsínyli az átgondolatlan döntést.

VN