fbpx

Monoron épül a jövő?

Első okosváros a régióban

Egy két évvel ezelőtt megjelent kormányhatározat értelmében Monor lehet Magyarország első smart cityje, azaz okosvárosa, ugyanis régiónk települését a technológia hazai elterjesztése érdekében indított kísérleti program „tesztalanyává” választotta a kormány.

Az okosváros fogalma röviden és tömören megfogalmazva olyan települést jelent, amelyen egyre több olyan új technológiai vívmányt alkalmaznak, melyek hatékonyabbá, jobbá teszik a városi életet. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat ezt így fogalmazza meg: az okosváros olyan település, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.

Az okosvárosokban elérhető modern technológiai fejlesztéseknek köszönhetően javul az elérhető szolgáltatások minősége, takarékosabb lesz az energiafelhasználás, gazdaságilag önfenntartó rendszerek épülnek ki, végeredményként pedig javul a lakosság életminősége. Természetesen ez lenne a legfontosabb, hiszen a technológiai vívmányok vannak értünk és nem fordítva.

Visszatérve az eredeti hírhez, Monor vélhetően sokat profitálhat a kormányhatározatból, ugyanis az okosvá­ros program keretében közel 2,5 milliárd forint támogatásból valósulhatnak meg fejlesztések a településen. Ezek közül néhány az előzetes tervek alapján: a közúti és gyalogosforgalomhoz igazodó energiatakarékos közvilágítás épülhet, fejleszthetik a térfigyelő- és a parkolási rendszert, megvalósulhat az intelligens épületüzemeltetés, szóba került a szennyvíz hőjének közcélra történő hasznosítása, a napenergia hasznosítása és egy közösségi kerékpárrendszer kialakítása is. A fejlesztések érinthetik az oktatási intézményeket, kialakíthatnak okosutcát, a várostárca és intelligens köztéri vizesblokk telepítése is felmerült a tervezés során.

– Egy okosváros megvalósításához és ilyen irányú működtetéséhez fejlett technológiára, modern infokommunikációs fejlesztésekre van szükség; ezek teszik lehetővé a város szolgáltatásainak hatékonyabb működését, amelyből eredően javul a városban élők életminősége. Az okosvárosok lényege, hogy élhetőbb, a lakosság igényeihez jobban alkalmazkodó és azokat kiszolgáló települések jöjjenek létre” – nyilatkozta Zsombok László, Monor polgármestere a Portfolio.hu-nak az okosváros kísérleti program kapcsán.

Fontos hozzátenni, hiába valósulnak meg a fejlesztések, ha azok alkalmazása, használata nem lesz zökkenőmentes és emiatt – vagy ettől függetlenül – nem terjed el a lakosság körében, hiszen az okos­vá­ros a felhasználók által válik működőképessé.

A monori kísérleti program várhatóan jövő év közepére készül el, de már a tervek hallatán is kijelenthetjük, lassan régiónkban is valósággá válhat az a jövő, amit a 80-as 90-es években még csak a filmvásznon láthattunk. Amiről akkor még azt hittük, csak a mesében létezik.

Digitális Jólét Program

A digitális ökoszisztéma egészét érintő Digitális Jólét Programot (DJP) 2015-ben indította el a kormány. A program keretében elkészültek a következő évek digitális fejlesztési irányait meghatározó stratégiák: Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája (DOS), Magyarország Digitális Exportfejlesztési Stratégiája (DES), Magyarország Digitális Startup Stratégiája (DSS), Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája (DGYS).

A programot 2017-ben továbbfejlesztették, ez lett a Digitális Jólét Program 2.0, vagy ahogy a program megalkotói nevezik: a digitális előnyszerzés stratégiája, amely a magyar gazdaság, az állami működés és a magyar társadalom digitális fejlesztésének szinte valamennyi területén megfogalmaz digitalizációt támogató programokat. Az okosvárosok kialakítása is a Digitális Jólét Program 2.0 része.

Életet is menthet a nyilvános vécé

Az intelligens köztéri illemhely hallatán talán a többség kérdőn húzza fel a szemöldökét. Pedig ma már egyáltalán nem sci-fibe illő jelenség. A monori B&K Kft. több ilyen illemhelyet is gyártott már, például a Honvéd téren is található egy, melyet használhat is akire ottjártakor jön rá a szükség. A nyilvános wc modern felszereltségű, a rongálásoktól kamerarendszer védi, az illemhely képes arra, hogy kitakarítsa saját magát, dugulás, vagy áramkimaradás esetén értesítést küld a fenntartónak. Mindemellett akár még életet is menthet, hiszen azt is képes érzékelni, ha valaki például rosszul lett és hosszú ideje mozdulatlanul tartózkodik a helyiségben.

VN