Mit tegyünk a kullancsok ellen?

Hamarosan itt a nyári szünet, megkezdődnek a nyári táborozások, kirándulások, vízparti piknikek. Mindenki gond nélkül, felszabadultan szeretné élvezni ezt az időszakot. Nem árt azonban odafigyelni a kullancsokra, mert bizony ezek az apró vérszívók is szívesen tanyáznak a kirándulóhelyeken.

Az idei nyáron a szokásosnál több vérszívótámadására kell készülni az enyhe tél miatt. Fontos, hogy megelőzd az élősködők csípését, légy tájékozott, mert baj esetén nem árt tudni, mi a segítség?

Hol fordulnak elő leggyakrabban kullancsok?

A leginkább veszélyes helyek az erdők és mezők, azonban manapság egyre több helyen fordulnak elő – a növényzetben könnyen meg tudnak bújni. Játszóterek környékén, parkokban, de még a kertekben is tanyáznak, persze ez utóbbi helyeken jóval ritkábban.

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy B-vitamin szedésével illetve fokhagymaevéssel is elijeszthetjük a kullancsokat, ez azonban tévhit. Ha erdőben kirándulunk, javasolt a zárt öltözék és kullancsriasztó termékek használata. Előfordul, hogy minden elővigyázatosság ellenére is találunk bőrünkbe fúródva kullancsot. Ezért ajánlott az élősködők eltávolítására szolgáló kullancskanalakat, illetve tesztet is magunkkal vinni, és a kirándulás után alaposan átnézni, átnézetni magunkat, különösen a hajlatokat és a fejbőrünket.

Van segítség!

Nem kell megijednünk, ha kullancsot találunk magunkban, gyermekünkben, vagy bárkiben, akivel együtt kirándulunk. A kullancskiszedő kanállal szakszerűen, a benne található leírásnak megfelelően el tudjuk távolítani az élősködőt. Ha nincs nálunk ilyen eszköz, akkor akár egy csipesszel, csavaró mozdulattal ki tudjuk húzni. Vigyázni kell nagyon, hogy a feje ne szakadjon bele a bőrbe. Ha ez mégis megtörténik, vagy egyedül nem boldogulunk a kiszedésével, kérjük orvos vagy ápoló segítségét a legközelebbi rendelőben. A kullancs kiszedése után legalább 3 hónapig figyelni kell, nem alakulnak-e ki Lyme-kór tünetei. Ha időben észrevesszük, amnibiotikumos kezeléssel ma már ez is gyógyítható, de nagyon fontos a korai felismerés.

A kullancsok által terjesztett betegségek

A kullancsok 30-40 százaléka fertőző, és ezek 95 százaléka a Lyme-kórt hordozza. Érdemes elvégezni a Lyme-kór-fertőzést kimutató kullancstesztet. Ne feledjük, a kullancsok továbbá vírusos agyvelő- vagy agyhártyagyulladást is terjesztenek. Utóbbi kettő ellen már védekezhetünk, méghozzá oltással. Fontos hozzátenni, hogy időben, még a szezon előtt megkapjuk a vakcinát. Egyéves kor előtt nem javasolt a védőoltás.

VB