fbpx

Mit tegyünk a húsvéti maradékkal?

 

Húsvétra mindenki bőven bevásárol sonkából. Nehéz kiszámítani, hogy mi az a mennyiség ami elfogy az ünnepek alatt. Adunk néhány ötletet, hogy ne menjen kárba a finomság. Sokan nem is gondolnák mennyi mindenhez felhasználható még húsvét után.

A legismertebb talán a sonkás tejszínes tészta, de tehetjük pizzára apróra vágva, vagy vékonyra szeletelve, melegszendvics feltétnek is kitűnő.

Rakott ételekbe a rétegek közé szórhatunk egy sor darált sonkát, de bármilyen tepsis húsra vagy zöldségre is tehetünk egy-egy szeletet. Krémlevesekbe kockázott sonkát tehetünk betétként.

Egy jó sonkás gombás palacsintának tejföllel meglocsolva nagyon kevesen tudnak ellenállni.

Bablevesbe most füstölt csülök helyett kockázzuk bele a megmaradt sonkát, de bármilyen krémlevest különlegessé tehetünk vele.

Karalábéba, cukkinibe, padlizsánba is tölthetjük sajttal majd sütőben összesütjük.

 

 

Sonkával töltött cukkini:

4 közepes cukkini

3 gerezd fokhagyma
200 g sonka
1 doboz kukoricakonzerv
bors
5 dkg sajt
1 pohár tejföl

Elkészítés

1.     A megmosott cukkiniket hosszában vágjuk fel, távolítsuk el a puha, magos részt. Sós vízben 3 perc alatt pároljuk meg, majd vegyük ki és hagyjuk lecsepegni.

2.     Tegyük egy zsiradékkal kikent tűzálló tálba a cukkiniket, a belsejüket pedig kenjük meg zúzott fokhagyma és só keverékével.

3.     A sonkát kockázzuk fel, keverjük össze a kukoricával, majd ízesítsük sóval, borssal, és adjuk hozzá a reszelt sajtot is.

A cukkiniket töltsük meg a sonkás keverékkel, és öntsük le a tejföllel. Előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.