fbpx

Mit kell figyelembe venni a fényvédő krémek kiválasztásakor?

Eljött végre a nyár. A legtöbb ember ilyenkor szívesen tölti idejét a szabad ég alatt. Mindegy, hogy strandra megy, vagy vásárolni, vagy egyszerűen csak lógni a barátaival, a lényeg, ne felejtse el használni a fényvédő krémet, hogy megvédje bőrét a károsodástól!

A Nap UV-sugárzása nem csak gyönyörű barna bőrt eredményez, hanem a bőr idő előtti öregedését is okozhatja.
A fényvédő alkalmazása a bőrápolórutin egyik legfontosabb része. A fényvédőfajták különböző állagúak lehetnek – krémek, gélek, akár pumpás és kenhető változatban is megtalálhatók a boltok polcain. Vajon melyik nyújt megfelelő védelmet?

Most segítünk eligazodni a fényvédők forgatagában!

Tudta?

Az UVB-sugárzás elleni védelmet SPF besorolások alapján értékelik. Az SPF 30 egy nagyon erős faktorú krém a forró nyári napokra, amikor hosszú időt töltünk a szabadban, és a bőrünk érzékeny a napsugarakra. Nem árt magasabb számozású fényvédőt vásárolni, hogy megfelelő védelmet kapjunk az UVB-sugarak ellen. Hasonlóképpen, az UVA-sugarak elleni védelmet a PA besorolás jelzi. Minél több + van a PA előtt, annál jobb a fényvédő által biztosított védelem.

Ezek fontos szempontok a jó fényvédő krém kiválasztásához.

A gyártás dátuma

Minél frissebb a fényvédő, annál jobb a termék hatékonysága. A fényvédő anyag összetevői nagyon könnyen lebomlanak, még a polcon is. Ezért érdemes minden évben frisset vásárolni. Ne használjuk azt, ami tavalyról megmaradt!

Jó márkájú fényvédő

A jó márka mindig fontos. Ha lehetséges, használjunk nemzetközileg elismert márkákat. Európában ezeknek a márkáknak az Európai Unió által támasztott, nagyon szigorú követelményeknek megfelelő tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.

A fényvédő nem tartalmazhat veszélyes összetevőket

Ellenőrizzük az összetevők listáját a csomagon! Ez segít abban, hogy megtudjuk, hogy a fényvédő tartalmaz-e például oxi-benzont, ami allergiás reakciókat válthat ki.

Víz- és izzadásállóság

Ha sétára vagy a strandra megyünk olyan fényvédőt kell választani, ami, ellenáll a víznek és izzadásnak. Még így is érdemes bőrünket többször átkenni, ha például kijövünk a vízből.

Gyermekbarát fényvédő

A gyerekeknek nem olyan fényvédőre van szükségük, mint a felnőtteknek. Legyünk nagyon óvatosak, miközben kiválasztjuk nekik a megfelelőt. A gyermekek érzékeny bőrűek, és a fényvédők összetevői allergiás reakciókat okozhatnak. A speciálisan gyermekek részére készült fényvédők nem tartalmaznak para-amino­-benzoe savat (PABA) és benzofenonokat, valamint gyengédek a bőrhöz. Napjainkban már az SPF ruházat is elérhető a kisgyermekeink számára. Ami védelmet nyújt a káros sugarak ellen.

Pattanásra hajlamos bőr

Az üzletekben már találunk vízalapú fényvédőket. Zsíros vagy pattanásra hajlamos bőrre használjunk vizes alapú fényvédőt. Ezek nem okoznak zsírosodást, mint az olajalapú krémek.

vlad