fbpx

Milyen kávét?

Milyen kávét?

A kávé nagy múltra tekint vissza Olaszországban. Velence volt az egyik első európai kikötő, amely a 16. században kávébabot importált, és a 19. században kalapos férfiak találkoztak a torinói kávézókban, hogy megtervezzék az ország egyesülését.

Jonathan Morris, az Egyesült Királyságbeli Hertfordshire-i Egyetem kávétörténésze szerint Olaszország valóban a kávé világméretű vezetője lett Luigi Bezzera milánói feltalálónak köszönhetően. 1901-ben, jött az ötlet, egy maroknyi kávéporon kényszerített át nagy nyomással forró vizet, hogy készítsen egy rövid, koncentrált italt: az eszpresszót.
A gyorsan elkészíthető és élénkítő hatásáról ismert eszpresszó a századfordulón futurisztikus ikon lett. A presszógépek az úgynevezett „amerikai bárokban” találták meg helyüket olyan helyeken, ahol az emberek a bárban álltak, szalonszerűen, ahelyett, hogy leültek volna az asztalhoz.
Az első amerikai bár Olaszországban a firenzei Caffé Maranesi volt. A kávét főző személyt pultosnak nevezték, egészen addig, amíg Mussolini uralkodása alatt megalkották a barista szót.
Az 1950-es években, a legtöbb olasz otthon fogyasztotta a kávéját, de akadtak azért kivételek. Egy fiatalember, Calvino rendszeres vásárlója volt a Caffè Talmone-nak, egy torinói kávézónak, ahol találkozott más értelmiségiekkel, hogy megvitassák a könyveket és a politikát. Ott az olasz eszpresszót habréteggel a tetején fogyasztották, ami egy szabadalom eredménye, amelyet Achille Gaggia bár tulajdonosa regisztrált 1947-ben.
Miután New Yorkba költözött, Calvinót megtévesztette az ital forgalmazásának módja az Egyesült Államokban. „Minden kávéhoz hozzátartoznak az összetevők és néha néhány történelmi jegyzet” – írta. Roman Espresso: olasz kávé, amelyet egy pohárban, citromszelettel szolgálnak fel. Caffè Borgia: olasz kávé és tejhab importált reszelt csokoládéval borítva. Cappuccino: forró tejet és fahéjat készítenek az eszpresszóhoz.”
Ma egy átlagos New York-i barista három percet vesz igénybe egy eszpresszó felszolgálására. Addigra Olaszországban egy patrónus már dühében távozott volna. Velencétől Palermoig az eszpresszót továbbra is a bárban állva fogyasztják, eredeti „amerikai” módon. Rendelsz és vársz körülbelül 30 másodpercet, miközben a kávézó dolgozója hatékonyan végigfut egy begyakorolt mozdulatsoron: tedd a csészét a gép alá, indítsd el a gépet, állítsd le a gépet, tálalj kávét, figyelj a következő vásárlóra.
A népszerű olasz bölcsesség szerint a legjobb kávét az autópályák melletti benzinkutakon szolgálják fel, egyszerűen azért, mert az eszpresszó minősége akkor a legjobb, ha egy olyan gép állítja elő, amely naponta több száz kávét forral ki.
Olaszországban korlátozott a választék, és ez jó dolog: lehet liscio (eszpresszó), ristretto (kevés víz és kevés koffein), lungo (kicsit több víz), macchiato (egy korty tejjel), és természetesen egy cappuccino (csakis ebéd előtt). Mindegyik csak egy méretben kapható.

——————————————–