Miért tartsunk macskát?

Amikor egy cica dorombol megolvad az ember szíve. Ezek a szőrgombócok végtelenül kedvesek mégis rendkívül függetlenek.

Íme néhány meggyőző érv amellett, miért is tartsunk macskát.

1. A macskák tisztán tartják magukat

A macskák idejük jó részét tisztálkodással töltik. Nem érzik jól magukat, ha koszosak, porosak vagy bármi a bundájukba ragadt. Ez azt jelenti, hogy soha nem kell időt pazarolni arra, hogy macskánkat egy fárasztó nap után meg kelljen fürdetni.

2. A macskák el-kapják a ház körüli rágcsálókat

Ha nem rajongunk a patkányokért, vagy az egerekért otthonunkban, érdemes azonnal beszerezni egy macskát. A cicák levadásszák a hívatlan vendégeket, ha nagyon szeretnek minket, esetleg még ajándékba is leraknak egy-egy zsákmányt a küszöb elé, de ettől nem kell megijedni, hiszen ezek a „meglepetések” általában már mozdulatlanok, csak kedvességből kapjuk.

3. A macskák függet-lenek és önállóak

Ha úgy gondoljuk, hogy nincs idő vagy energia egy saját kisállara, mégis jó lenne egy, aki vár ránk hazaérkezéskor, akkor egy macska lehet a tökéletes választás. A macska kevesebb felelősséggel jár, mint más állatok. Nyugodtak lehetünk, tudván, hogy a cica tud vigyázni magára otthon. Hamar szobatiszta, így nem jelent gondot a sétáltatása sem.

4. A macskák segítenek csökkenteni a stresszt

A cicáké a legpuhább szőrzet. A macskatulajdonos feszültsége csökken amint megsimogatja szőrös barátja fejét. A simogatás során endorfinok termelődnek az agyban, ami boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi az embert. Műszeres vizsgálatok igazolták, ha az ember doromboló macskát tart az ölében, mintegy 20%-kal csökken a vérnyomása.

Egy tanulmány során a Journal of Vascular and Interventional Ne­urology tudósai megállapították, hogy a macskások életében sokkal kevésbé volt jelen a szívinfarktus, a szív- és érrendszeri megbetegedések (köztük a stroke). A kevesebb stressz kiegyensúlyozott életet jelent.

Érdemes tehát örökbe fogadni, vagy beszerezni egy ilyen kedves négylábú, doromboló, szőrös stresszűzőt.

bea