Miért nem híznak el az Olaszok?

Olaszország egy mediterrán ország, ahol az elhízás és a túlsúly ritkán fordul elő, annak ellenére, hogy rengeteg pizza, tészta és sok más ízletes, finom étel kerül az étlapjukra.

Itt az emberek élvezik a fantasztikus mediterrán ételeket, mégis meg tudják tartani egészséges testsúlyukat. Számos tanulmány megállapította, hogy a mediterrán étrendnek rengeteg egészségügyi előnye van. Többek között a rák- és a szívbetegségek kockázatának csökkentése, ami egészségesebb és hosszabb életet eredményez.

Íme, néhány titok, miért nem híznak az olasz emberek.

Kényelmesen

Az olasz emberek, akárcsak bármely más mediterrán országban élők, jól tudják, hogyan lehet igazán élvezni az evést. Vacsora közben ők csak étkeznek és pihennek. A vacsora előtt és után a legtöbb Olaszországban élő ember egy kellemeset sétál a városban. Barátaikkal együtt mennek általában, beszélgetnek és életben tartják az értékes hagyományokat.

A klasszikus olasz étrend nagyon különbözik attól, amit egy más országban lévő olasz étterem menüjében látunk. Olaszországban az emberek élvezik a zöldségekben, gyümölcsökben, halakban, babokban, paradicsomban, baromfiban, teljes kiőrlésű gabonában, olívaolajban, vörösborban, tejtermékben gazdag étrendet, és nagyon kevés vörös húst fogyasztanak.

Általában a napot egy kávéval kezdik, tejjel vagy tej nélkül, valamint kukoricacsírával vagy gabonafélékkel. Az ebéd az egész országban általában két tányér. Az első majdnem mindig saláta, a második lehet szendvics, vagy egy kis tészta, egy kis csirke vagy hal és egy kistányér zöldség.

Állj meg, ha teli a pocak!

Olaszországban sok ember azért nem foglalkozik a kalóriákkal, mert általában abbahagyják az étkezést, amikor jóllaktak. Az olaszok aktív életmódot képviselnek, sok kerékpártúrával vagy gyaloglással, főleg a nagyobb, városi területeken. Emellett általában édes desszertek helyett az édesség iránti vágyat, gyümölcsökkel elégítik ki.

A minőség és a mennyiség egyenlege

Az olaszok egyszerűen kiegyensúlyozzák az élelmiszerek minőségét és mennyiségét
– nem esznek túl sok zsírt, nagyon kevés vörös húst fogyasztanak, viszont sok csirkét, pulykát, halat, és csak kevés szénhidrátot.

Az extraszűz olívaolajat részesítik előnyben, széles körben használják salátákhoz és főzéshez is.

Élvezik a házias ételeket

A babok a toszkán étrend nagy részét teszik ki, nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat és fehérjében gazdag. A balzsamecet egy másik ízletes, nagyon alacsony kalóriatartalmú olasz termék, amelyet szabadon használnak saláták és egyéb ételek ízesítésére.

Délre az articsóka, a friss hal, a gyógynövények, a hatalmas citrom és a kapribogyó hozzájárul az egészséges és ízletes ételekhez. A tésztát általában „al dente” szolgálják fel, néhány szem olívabogyóval vagy zöldséggel és paradicsomos mártással, és mindig kis adagokban.

Nagyon kedves hagyomány, hogy a konyhai titkok generációkról generációra öröklődik, és a gyerekek mindig megtalálhatók a konyhában, az olasz „mammák” mellett.

Nincs diéta

Az olaszok megtanulnak enni, így általában nem éheznek, nem sanyargatják magukat diétával, ezért jó a kedvük és élvezik a „dolce vita”-t. Aki diétázik, általában éhes, nem eheti amit szeretne, küzd a kilókkal, ezért előfordulhat, hogy depresszióba esik.

Próbáld kiiktatni a tejszínes mártásokat a tészták és sült ételek közül. Ehelyett használj egy egyszerű növényi alapú tésztaszószt, paradicsomsalátát és olívaolajat. Ráadásul citrom, gyógynövények, kapribogyó, ecet és egyéb, alacsony kalóriatartalmú ételek is használhatók a fűszerezéshez.

Az olaszok általában kis adagokat fogyasztanak. Az olasz étkezésnek egy nyugodt alkalomnak kell lenni, amit a család vagy a barátok nagy társaságában közösen tesznek.

Keressen néhány egészséges olasz ételt és próbálja meg otthon elkészíteni azokat. Majd hívja meg a családját, barátait ebédre.

A gyorséttermek elkerülése és az otthoni ízek szeretete az oka annak, hogy az olaszok nem híznak el. Tehát mindig válasszunk házi ételeket és próbáljunk meg az étkezés után is aktívak lenni.

BV