fbpx

Medvehagyma szezon

Ramson or wild garlic on a cutting board on a white table

A csodás virágok mellett kétségtelenül a tavasz legintenzívebb illatú növénye.
„A medvehagyma az egyszikűek osztályának spárgavirágúak rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is” – olvashatjuk a Wikipédián.
Március–június között a medvehagymát beiktathatjuk étrendünkbe, hisz felhasználási területe hihetetlen széles körű és rendkívül egészséges. A népi gyógyászat régóta használja, sok egyéb mellett kiváló méregtelenítésre, vírus- és baktériumölő, illetve serkenti a bélműködést.
A medvehagyma egészségügyi előnyei

1. Medvehagyma az egészséges szívért
A medvehagyma egyik hihetetlen egészségügyi előnye, hogy képes javítani a szív egészségét, erősíti a szívizmokat. Ezenkívül szabályozza a szabálytalan szívverést, és megvédi a szívet a betegségektől.

2. Medvehagyma bőrbetegségekre
A medvehagyma tisztító hatással van a szervezetre. Bármilyen bőrfertőzés, például kiütések vagy kelések esetén a medvehagyma porból készült paszta az érintett területre kenhető, hogy elősegítse a betegségek gyorsabb gyógyulását. Hatékony a bőrön lévő szemölcsök eltávolításában is.

3. Medvehagyma menstruációs zavarokra
Vízhajtó tulajdonsága miatt a medvehagyma rendkívül jótékony hatású a menstruációs zavarok kezelésére. A medvehagyma kis mennyiségben történő fogyasztása szabályozza a rendszertelen menstruációt és az erős vérzést.

4. Medvehagyma bélféreg ellen
A medvehagyma tonik hatékony gyógyszer a bélférgek eltávolítására. A medvehagymában található kémiai vegyületek elpusztíthatják a bélférgeket és a parazitákat, és elősegíthetik azok átjutását a szervezeten. Jótékony hatással van az olyan gyomor-bélrendszeri problémákra is, mint a gázképződés és a puffadás.

5. Medvehagyma izomfájdalmakra
A medvehagyma fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek jótékony hatással vannak az izomfájdalmakra. A medvehagyma por külsőleg az érintett területen történő alkalmazása enyhíti a fájdalmat és csökkenti a duzzanatot.

A medvehagyma egy jól ismert gyógynövény az Ayurvédában, amely számos gyógyászati ​​tulajdonságáról híres. Sajnos azonban nem sokan tudnak a medvehagyma csodálatos egészségügyi előnyeiről. Tehát itt az ideje, hogy értékeljük ezt az ayurvédikus gyógynövényt, és életünk javítására használjuk.

Pestókban, palacsintákban, levesekben, pörköltekben, zöldséges rizottókban is használják, és bárhol ahol általában fokhagymát használunk. A rántottát egyszerűen új életre kelti, emellett nyersen, szendvicsekhez is tökéletes kísérő.
A medvehagyma hazánkban leginkább a Mecsekben honos, de máshol is előfordul. Érdemes gyűjteni belőle néhány csokorral.
Vigyázni kell, mert levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével! A gyöngyvirág levele mérgező! Legkönnyebben úgy ismerhetjük fel a medvehagymát, ha megdörzsöljük a levelét, és ha erős fokhagyma illatot érzünk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem tévedtünk.