Levendulás keksz
Levendulás keksz
Hozzávalók:
• 1 csésze puha vaj
• 3/4 csésze cukor
• 2 teáskanál vaníliakivonat
• 1⁄2 teáskanál mandulakivonat
• 2 csésze liszt
• 1 evőkanál szárított levendulavirág (lehetőleg bio)
• 1/2 teáskanál só
Elkészítés:
Egy edényben alaposan keverjük össze a vajat, a cukrot és a kivonatokat. Világosra és
habosra verjük.
Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sót és a szárított levendulát, és keverjük öszsze. A tésztának lágynak és könnyen kezelhetőnek kell lennie. Ha a tészta még mindig ragacsos, adagoljunk hozzá még egy kis lisztet, amíg stabil tésztagolyót nem tudunk gyúrni.
A tésztát két golyóra osztjuk. becsomagoljuk műanyag vagy viaszpapírba, és hűtőbe tesszük körülbelül egy órára. A hűtési időt felgyorsíthatja, ha a tésztát 20-30 percre a fagyasztóba helyezzük, csak ne hagyjuk megfagyni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 1-1,5 cm vastagságúra, ízlés szerint, majd vágjuk ki a sütiket pogácsa szaggatóval. Zsír nélküli tepsire tesszük (sütőpapír is jó).
Süssük 10-13 percig, vagy amíg a sütemények széle körül finoman megbarnul.
Rácson hagyjuk kihűlni.