fbpx

Lakásbiztonság

Ön mennyire érzi magát biztonságban saját lakásában? Biztos benne, mindent megtesz annak érdekében, hogy ingatlana ne vonzza az illetéktelen behatolókat? Bár felmérések szerint a magyarok egyre elővigyázatosabbak, és jobban félnek a bűncselekményektől, mint más országokban élők, nem biztos, hogy egy épülőben lévő, vagy felújításon áteső házat lakásbiztonsági szempontok kellő figyelembevételével terveznek meg.

Nyilván soha nem tudhatjuk, hogy a betörőnek mi forog a fejében, amikor talán éppen a mi házunkat szemeli ki áldozatul, mégis, manapság már rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljenek bennünket a hívatlan látogatók. Otthonunk mechanikai védelmének kiépítésén kívül – ellenálló kerítés, biztonsági nyílászárók, ablakok biztonsági fóliázása – számtalan modern és okoseszköz, szolgáltatás áll rendelkezésünkre. A legelterjedtebbek az elektronikai riasztórendszerek, melyek kiépítésekor érdemes egyből távfelügyeleti bekötést is igényelni. A lakásriasztó-rendszert és távfelügyeleti bekötést érdemes ugyanarra a cégre bízni, hogy meghibásodás esetén ne legyen a felelősség egymásra hárítása. Az elektromos riasztórendszer lelke a központ, erre kötik a különféle érzékelőket: mozgás-, nyitás-, törésérzékelő, sőt, a szénmonoxid- és füstérzékelő, melyek más szempontból is növelik ingatlanunk, értékeink biztonságát. A központ az ezeken bejövő jeleket elemzi, és szükség esetén megteszi a megfelelő lépéseket: megszólaltatja a kültéri hang-fényjelzőt, értesítést küld a telefonra vagy a távfelügyeleti központba.

A biztonsági videórendszer kamerákból, rögzítőből és monitorból áll. A monitoron folyamatosan ellenőrizhetjük, mit lát a kamera. Az IP-s rendszerek úgynevezett Push Videó megoldással már okostelefonra is elküldik a kamera képét, így ha nem vagyunk otthon, telefonunk segítségével bármikor megnézhetjük, mi történik bekamerázott lakásunkban. Ez csak egyik példája annak, hogy az okostelefonok rohamos terjedése mekkora változásokat hozott a biztonságtechnika területén is. A számos lehetőség közül a legfontosabb, hogy illetéktelen behatolás, vagy annak gyanúja esetén értesítést – szöveget, képet, videót, hangot – kaphatunk az okostelefonra. De fordítva is működik: nem csak betekinthetünk az otthonunkba, de akár szólhatunk is a betörőhöz. Telefonunkon visszanézhetünk egy időszakra vonatkozó képsort, vagy éles helyzetben azonnal intézkedhetünk, akár ezer kilométeres távolságból is. Kényelmi szempontból fontos lehet, hogy telefonunk segítségével egy gombnyomással beélesíthetjük riasztó berendezésünket, ha erről otthon megfeledkeztünk volna. Sőt, a rendszert akár videó-kaputelefonnak is használhatjuk, hiszen látjuk, és tudunk beszélgetni azzal, aki a bejáratnál elhelyezett kamera előtt áll. A távoli hozzáférés nyújtotta lehetőségek a kényelmi szempontokon túl nagyban hozzájárulhatnak biztonságérzetünk növeléséhez.

A lakásriasztó rendszerek árairól nehéz korrekt összehasonlítást végezni, mivel a legtöbb szolgáltató az adott ingatlan sajátos jellemzői alapján ajánlja a nekünk legmegfelelőbb összeállítást. A lakossági riasztórendszerek körében a legolcsóbb ajánlatot – csupán a bejárati ajtó és környékének figyelése – nettó 10 ezer forintért találtuk, mely tartalmazza a készülékeket és beszerelésüket, valamint a távfelügyeleti rendszerhez való csatlakozást. További két helyiség védelmét is belefoglaló vezeték nélküli riasztórendszer nettó 50 ezer forintba kerül, míg a bonyolultabb, teljesebb körű védelmet, kényelmi szempontokat is figyelembe vevő lakossági rendszerek kialakítása, a megfigyelendő területek számától függően akár többszázezer forintra is rúghatnak. A 24 órás távfelügyeleti havidíjak átlag 4500-6500 forint között mozognak, de természetesen az árak itt is nagymértékben függnek sajátos igényeinktől.

A lakásbiztonsági rendszer kiépítése egy átlagos ingatlanban ma már nem luxus. Olyan szolgáltatássá nőtte ki magát, melynek kulcsszava – a technikai fejlődést kihasználva – a személyre szabottság és a kényelem. Döntés előtt érdemes több cégtől is árajánlatot kérni, és tudatosan dönteni a pénztárcánk, ingatlanunk és igényeink figyelembe vételével.

Nagy Renáta