Könyvek és programok házassága a könyvtárban

A könyvtárak napjainkban jóval többet nyújtanak szimpla könyvkölcsönzésnél.

Persze régebben sem csak erre korlátozódott a feladatuk. Aki életében többször járt könyvtárban, tudja ezt. Mégis, ha csak az elmúlt éveket nézzük, érezhetően több színes programot adnak a közösségeknek, mint azelőtt.

Többek között változatos szabadidős programokat szerveznek, képzéseket tartanak, és ha kell, szórakoztatnak is. Három különböző lélekszámú településen érdeklődtünk, hogyan színesítik a helyi közösségi életet a könyvtárak.

– Elsősorban az életminőség javításához szeretnénk hozzájárulni a rendelkezésre álló eszközeinkkel – hangsúlyozta Velkei Hajnalka, az üllői Vargha Gyula Városi Könyvtár vezetője. – A könyvtárak mindig szerveztek programokat, rendszeresen voltak író-olvasó találkozók. A programokkal könnyebb becsalogatni az embereket a könyvtárakba. Napjainkban pedig már a fenntartó is elvárja, hogy jobban kivegyük a részünket a kulturális élet szervezéséből.

Üllőn örömmel tesznek eleget az efféle elvárásoknak, Velkei Hajnalka például könyvtár egyik fontos feladatának tartja a helyi értékek népszerűsítését, például a közösség előtt még ismeretlen alkotók vagy a település helytörténetének bemutatását. Előbbit a Mecénás Művészeti Klubbal közösen, utóbbit pedig a könyvtárhoz csatolt Helytörténeti Gyűjtemény gondozásával teljesítik. Emellett számos közösségi programot szerveznek, például baba-mama foglalkozásokat, irodalmi beszélgetéseket, gyerekprogramokat, vagy neves előadókat hívnak pódiumbeszélgetésekre. A programokat általában a helyi közösség igényeihez alakítják, figyelnek a visszajelzésekre és igyekeznek minden olyan elképzelést megvalósítani, ami belefér a könyvtár profiljába.

Monoron jó a kapcsolat a civil közösségekkel

A monori könyvárban is sok mindennel igyekeznek könyvközelbe csábítani a közönséget. A legsikeresebb kezdeményezések aztán úgy beépülnek a könyvtár mindennapjaiba, mintha mindig is ott lettek volna. A babáknak és mamáknak kitalált Ringató már 2011 óta töretlenül működik, a gyerekek számára kiírt rajzpályázat és a hajdani Monori Májusi Napokat is túlélt szavalóversenyek a rendszerváltás óta kísérői a könyvtár életének, noha minden alkalommal kissé megújulva. Húsz éve zajlanak az Őszi Könyvtári Napok rendezvényi is. Mivel ezt anyagiakkal támogatja az NKA és az Informatikai és Könyvtári Szövetség, ilyenkor tudnak író-olvasó találkozókat rendezni, vagy olyan előadókat hívni, akiket szívesen hallgat a közönség.
A monori könyvtárigazgató, Hajdú Zoltánné igen jó kapcsolatot igyekszik ápolni a civil közösségekkel is. Ennek köszönhető, hogy a kézműves alkotók is rendszeresen bemutatkoznak. A helytörténeti körök is emlékezetes bemutatókat tartottak már itt, de helyi alkotóművészek is bemutatkoztak már munkáikkal.

A község, ahol szinte mindenki könyvtári tag

Káva a régió kisebb települései közé tartozik, ezért a könyvtár mindenféle téren nehezebb helyzetben van, mint az üllői vagy a monori intézmény. Három és fél, négyezer kötetes könyvtára van a kávaiaknak – derül ki – de szerencsére sok az adománykönyv is. Újak beszerzésére ugyanis meglehetősen szűkös a keretük, évente százötvenezer forint. Mégis, Káván a hatévesektől kezdve szinte mindenki könyvtári tag. Mivel nincs beiratkozási díj és a kölcsönzés is ingyenes, így jövet-menet mindenki benézett már hozzájuk, s ha már ott volt, könyvet is kért.

A teljes lakosság persze nem tolong az ajtóban nap mint nap. A sűrűn és rendszeresen visszalátogató törzsolvasók úgy ötvenen lehetnek.

Korona Ottiliától azt is megtudom, hogy lehetőségeikhez képest különösen a gyerekek számára igyekeznek olyan programokat kitalálni, amelyekkel a könyvtárba csábíthatják őket. A népszerű kézműves-foglalkozásokat például mindig összekötik egy-egy könyvbemutatóval. Ha új könyvek érkeznek, meghívják látogatóba az óvodásokat is.

A gyereknapot, a nyári tábort, a Mikulás-várót mindig a kultúrházban rendezik meg, ahol szem előtt vannak a könyvek is.

A három település könyvtára hűen tükrözi a régió viszonyait, ezzel együtt elmondható, hogy ezek az intézmények a lehetőségeikhez mérten a legtöbbet nyújtják a közösségeknek. Az internet megjelenésével sokan temették a könyvtárakat, ezzel szemben kijelenthetjük, ha alkalmazkodnak a kor elvárásaihoz, szép jövő előtt állnak. Mert a könyvek még mindig nem mentek ki a divatból. Jó és hasznos programokra pedig mindig lesz igény.

Régió