Kezdő fotózási tippek

Az okostelefonok világában már nem sokan cipelnek magukkal fényképezőgépeket, hisz úgy gondolják telefonnal is tökéletes képeket tudnak készíteni. Ami részben helytálló gondolat, de a fotózás mégiscsak művészet és aki ezt felismeri, egészen biztos, hogy szívesen veszi a fényképezőgépet a kezébe.

A fotózás egy érdekes hobbi, művészet és sokak számára a karrier. Valószínűleg már tudjuk mennyi információ szükséges egy jó fotó elkészítéséhez, csak még azt nem, hogyan kezeljük ezeket. Van néhány egyszerű tipp, amelyek segítenek megérteni a fotózás alapjai.

Fények

A fény, a megvilágítás a leges legfontosabb egy jó kép elkészítésénél.

A fény szó szerint életet vihet egy képbe vagy megölheti azt. Érdemes keresni egy olyan szép, egyenletes világítást, amely kiemeli a témát, és nem okoz semmiféle zavart a képen. Ez nem azt jelenti, hogy esetleg éjjel, vagy nem ideális fényviszonyok között nem lehet jó képeket készíteni. Valójában, ha tudjuk, hogyan kell használni és működtetni a fényt, akkor nagyszerű fényképeket készíthetünk, bármilyen fényviszonyok között. Sokan mondják, hogy nappal szemben nem lehet fényképezni. Dehogynem! Sőt! Gyönyörű képek születhetnek nappal szemben is. Fontos, hogy az egész képet nézzük, figyeljük a modell arcát és akkor nyomjuk le a gombot, amikor úgy érezzük, minden tökéletesen úgy áll, ahogyan azt szeretnénk a képeinken viszont látni. Ha tudatában vagyunk a tárgy körül levő világításnak, az nagyon megkönnyíti a nagyszerű képek létrehozását!

Expozíciós háromszög

Az első dolog, amivel megismerkedhetünk, az úgynevezett „expozíciós háromszög”. Ez csak egy képzeletbeli módja annak, hogy a fényképezőgép érzékelője által megvilágított három alapvető módszerről beszéljünk.

Rekesznyílás: minél nyitottabb a rekesz, annál több fényt enged be. Minél zártabb, annál kevesebb a fény. A rekesznyílás azt is meghatározza, hogy a kép mekkora része van fókuszban.

ISO: a magasabb ISO-értékek lehetővé teszik a fényképezést sötétebb helyzetekben. Ez azonban befolyásolja a kép zajszintjét vagy szemcsésségét. Minél magasabb az ISO, annál nagyobb a digitális zaj .

Zársebesség: a zársebesség az az időtartam, amíg a fényképezőgépünk zára nyitva van. Ez lehet akár több másodperc, de egy másodperc törtrésze is. Legtöbb esetben gyorsabb záridővel fotózunk – ennek oka pedig az, hogy a gyorsabb zársebességnél a gépet még emberi kéz képes megtartani a fényképezőgép bemozdítása nélkül. Ha lassabb a zársebesség, nagy a veszélye annak, hogy a kép bemozdul, életlen lesz, ilyenkor érdemes állványt használni.

Fókuszálás

A koncentrálás megtanulása a jó fényképezés másik kritikus pontja. Alapértelmezés szerint a fényképezőgépet be lehet úgy állítani, hogy automatikusan kiválasztja a fókuszterületét a fényképeken, vagyis amikor az exponáló gombot félig megnyomjuk a fényképezőgép, akkor automatikusan megkísérli észlelni a kép azon részét, amelyre a fókuszt kell helyeznie. Ez kényelmes technika, de inkább tanuljuk meg beállítani saját fókuszpontunkat. Ez az első lépése annak, hogy fotóinkat egy magasabb szintre emeljük.

Így arra fókuszálhatunk, ami valóban fontos számunkra a képen. Manuálisan a fényképezőgép navigációs vezérlőivel válasszuk ki azt a fókuszpontot, amelyet használni kívánunk.

Összetétel és perspektíva

A fotózásban a kompozíció arra utal, hogy miként használjuk fel a keretet egy fénykép készítésekor. Figyelembe véve, hogy mit akarunk látni a képen és mit nem. Az, hogy hogyan szeretnénk elrendezni, ami a kereten belül van, mind a kompozíció része. Számos kompozíciós technika segíthet a képek létrehozásában, például a „hármas szabály” használata: a keretezés, a vezető vonalak és a negatív tér figyelembevétele. Ha a szabályok betartásával mégis más szemszöget képviselve tudunk rálátni bizonyos dologra, akkor ezzel tudjuk fokozni az elkészült fotónk vizuális élvezetét.

Felszerelés

Hazugság, hogy a kiváló képek készítéséhez a legjobb felszerelés kell. A valóság az, ha tudjuk, hogyan kell működtetni a saját kameránkat, megértjük a fény használatát, és gyakorolunk, gyakorolunk, gyakorolunk, szinte bármilyen DSLR fényképezőgéppel kiváló képeket készíthetünk.

Mielőtt egy csomó pénzt költenénk drágább berendezésekre, tanuljunk meg dolgozni azzal, amivel rendelkezünk. Ne várjunk arra, hogy a „jobb kamera” vagy a „jobb lencse” jobb képeket fog eredményezni. Ne felejtsük el megtanulni a jó fotográfia technikáit és előnyre fordítani a hátrányait.

Ne feledjük! A nagyszerű, professzionális minőségű fényképek készítésénél legfontosabb a részek és alapelvek megértése!

V.B.