Készítse fel autóját a télre!

Tippek télvíz idején

Ugyan már benne vagyunk a télben, az első hó is leesett már, de még most sem késő pótolni autónk téli felkészítését, ha eddig nem gondoskodtunk róla.

Érdemes egy kis időt és energiát szánni négykerekűnkre, hogy elkerüljük a gondatlanságunkból adódó kellemetlenségeket, melyek később akár nagyobb költséggel járó meghibásodáshoz vezethetnek. Fűtő István gyáli autószerelőt kérdeztük, pontosan mit kell tennünk, hogy autónk gond nélkül átvészelje a telet.

Még mindig sokan vannak, akik hajlamosak megfeledkezni autójuk téli felkészítéséről, pedig gépkocsinkon már olyan apróságokkal is sokat segíthetünk, mint a szélvédőmosó folyadék cseréje, vagy a fagyálló szintjének és fagyáspontjának ellenőrzése. Fűtő István szerint érdemes már szeptemberben vagy októberben felkeresni szervizünket, mert az idő múlásával egyre leterheltebbek lesznek a műhelyek, így az is előfordulhat, hogy több napos, esetleg több hetes várakozási idővel kell számolnunk. Az ősz végén már az időjárás is egyre szeszélyesebb, előfordulhat, hogy egyik nap még jó idő van, de másnap már havazik, ezért a gumiabroncsok cseréjét sem érdemes sokáig húzni.

– Jó néhány éve foglalkozunk szervizeléssel, napjainkban egyre többen veszik komolyan a gépkocsik téli felkészítését, elsősorban a saját vagy családjuk biztonsága érdekében, de még mindig sokan vannak, akik halogatják ameddig csak lehet – mondja Fűtő István. Az autószerelő szerint mindössze néhány percet kellene az autóra szánni, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket.

– A legfontosabb, hogy a fagyálló folyadék fagyáspontja rendben legyen, gondoskodjunk a téli szélvédőmosó folyadékról, ezt nyugodtan használhatjuk egész évben, így az évszakváltáskor is biztosan a megfelelő folyadék lesz a tartályban, illetve ellenőrizzük az ablaktörlőlapátok állapotát. Ezek azok az apróságok, amelyeket akár otthon is elvégezhetünk, a fagyálló ellenőrzését pedig tankolás közben a benzinkutakon is megtehetjük, de a legtöbb szervizben is ingyen ellenőrzik a kollégák. Ha ezeket az intézkedéseket elmulasztjuk, akár több tízezer forintos kárunk is keletkezhet. Az ablakmosó-tartályt és a hűtőt is károsíthatja, ha belefagy a folyadék. A csere vagy a javítás költsége lényegesen magasabb, mint a folyadékok pótlása, cseréje – magyarázta Fűtő János.

Az akkumulátorok teljesítménye csökken a hideg időben, ezért érdemes több figyelmet fordítani a berendezésre. A korosodó akkumulátorok könnyen megadhatják magukat, az elhasználódás egyértelmű jele, mikor az autó nehezebben indul. Ilyenkor érdemes új akkut vásárolni, mert előfordulhat, hogy a régi egyik napról a másikra felmondja a szolgálatot. Olcsóbb de rizikósabb megoldás az indítókábel beszerzése, ha ezen gondolkodunk, akkor gondoskodjunk a segítségről is, legyen egy-két barát akit hívhatunk, ha be kell „bikázni” járművünket.

A világítást is hajlamosak elhanyagolni a tulajdonosok, az izzócserét például sokan halogatják, pedig csak egy pár száz forintos tételről van szó. Fűtő István elmondta, a műhelyében minden esetben kicserélik a szervizelésre leadott autók rossz izzóit, a téli hosszú éjszakák miatt is nagyon fontos, hogy a sofőr lásson, az autó pedig jól látható legyen az utakon.

Cseréljen gumit, ha drága az élete!

Magyarországon nem kötelező a téli gumi használata, de erősen ajánlott. Fűtő István elmondta, a hideg időben a nyári abroncsok megkeményednek, tapadásuk gyengül, ezzel szemben a téli gumi adalékanyagai biztosítják az abroncs megfelelő tapadását. Már a hűvös esős időben is biztonságosabb a téli abroncs, ezért célszerű az ősz beálltával cserélni a garnitúrát.

– Fontos, hogy a téli abroncsoknak meg legyen a kellő bordamélysége, 3 milliméter alatt friss hóban például már baleset-veszélyes lehet a gumi
– hangsúlyozta Fűtő István.

A négyévszakos gumik a hazai éghajlatra nem ajánlottak, 0 Celsius alatt és 25 Celsius fölött gyengül a tapadásuk.

Fontos, hogy mind a négy keréken téli abroncs legyen, nem lesz megfelelő az autó úttartása, ha csak az első vagy a hátsó pár gumit cseréljük.

A legfontosabb tennivalók

Cserélje téli gumira a nyári abroncsokat!

Ellenőriztesse a hűtőfolyadék fagyáspontját! Érdemes legalább mínusz 25-30 fokos időjárást is elviselő fagyállóval feltölteni a rendszert.

Használjon téli szélvédőmosó folyadékot!

Ellenőrizze az ablaktörlőlapátok állapotát!

Ellenőrizze az akkumulátor állapotát, tisztítsa meg a korróziótól, fújja be kontaktspray-vel a sarukat! Három évnél régebbi akkumulátorok teljesítményét érdemes szervizben megméretni.

Ellenőrizze az olajszintet!

Ellenőrizze autója fékrendszerét!

Varga Norbert