Itt az eperszezon!
Az első gyümölcs nyár elején.
Sokan várják már, hogy frissen hozzájusson az illatos, édes, piros csemegéhez. Fontos tudni azonban, hogy vásárláskor, vagy szedéskor mire figyeljünk és hogyan tároljuk ezt a csodás gyümölcsöt.
Akár a boltban, piacon, vagy a kertben szerezzük be az epret, figyeljünk arra, hogy válasszunk élénk színű, fényes, száraz, kemény és kövér szemeket. Kerülje a puha, vagy zsugorodott bogyókat. Mivel az eper nem érik tovább leszedés után, kerüljük el azokat a szemeket, amelyek fehérek, azaz éretlenek.
Amikor a gyümölcsöt hazahozzuk a piacról, tároljuk nedvességmentes tálban, dobozban, lehetőleg egy réteg papírtörlővel az alján, hűtőszekrényben 2-3 napig áll el így.
Mint a legtöbb friss gyümölcsöt és zöldséget, az epret is meg kell mosni fogyasztás előtt. Helyezzük őket egy nagy szűrőedénybe és óvatosan öblítsük le hideg vízzel, majd egyetlen rétegben helyezzük el egy tiszta konyharuhán vagy papírtörlőn és hagyjuk megszáradni.
Szerezd meg a legfrissebb gyümölcsöket azáltal, hogy magadnak termeszted, vagy legalábbis magadnak szeded le! Ha nincs mód arra, hogy azonnal elfogyasszuk a friss epret, fagyasszuk le. Az eper fagyasztása nagyon egyszerű. Egy tálcán, vagy sütőpapíron helyezzük a fagyasztóba sorba, egyenként a megmosott gyümölcsöt, majd amikor már megkeményedett, nyugodtan át lehet rakni egy zacskóba, vagy dobozba, hogy kisebb helyet foglaljon. Így bármikor elővehetjük és fogyaszthatjuk.
Ez a piros gyümölcs nem csak nyersen finom, hanem elkészítve lekvároknak, szörpöknek vagy egyszerűen csak süteménybe szórva is kiváló csemege. Felhasználhatjuk turmixitalokhoz és salátákhoz is, de kitűnő kiegészítője lehet egy romantikus esti pezsgőzésnek.
Az eper jó tulajdonságaihoz tartozik még az is, nagyon aromás és nem túl savas, épp ezért nagyon jól érvényesül természetesen édes íze, amellett hogy alacsony a kalóriatartalma. Az eper sok antioxidánsot és C-vitamint is tartalmaz. Valamint kitűnő fogfehérítő.
Tudtad, hogy környékünkön rengeteg eperföldet és „szedd magad!” mozgalmat találsz, nemcsak az eperszezonban, hanem egész nyáron?
Epres sajttorta
HOZZÁVALÓK 18 cm átmérőjű formához
• 1200 g zabkeksz
• 80 g olvasztott vaj
• 400 g mascarpone
• 100 g tejföl
• 1 csipet só
• 2 db tojás
• 1 csomag vaníliás cukor
• 80 g cukor
• 200 g eper
• 1 db citrom
• 2 ek barna cukor
ELKÉSZÍTÉS
A zabkekszet morzsás állagúra daráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és a tortaforma aljára nyomkodjuk. 180 fokon 5-6 percig sütjük az alapot. Az epret feldaraboljuk, a barna cukorral összeforraljuk. Nyomunk bele egy kevés citromlevet, majd az egészet pürésítjük. Egy tálban összekeverjük a mascarponét, a tejfölt, a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót.
Ezt a keveréket ráöntjük a kekszes alapra, a tetejére pedig pár kanál eperpürét teszünk. A tortaforma alját két réteg alufóliába csomagoljuk, egy tepsibe helyezzük, aminek az aljába vizet öntünk. 175 fokon 40-45 percig sütjük, majd kihűtjük. Ha kihűlt, kiügyeskedjük a tortaformából, a tetejére pakoljuk az epret, és további 1 órán át hűtőben pihentetjük.
Epres muffin
HOZZÁVALÓK
• 15 dkg vaj
• 20 dkg porcukor
• 2 db tojás
• 1 cs vaníliás cukor
• 30 dkg liszt
• 2 tk sütőpor
• 2 dl tej
• 25 dkg eper
Elkészítése
A puha vajat krémesre keverjük a porcukor ral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliás cukrot, és alaposan összedolgozzuk.
A lisztet átszitáljuk a sütőporral, majd a tejjel a tojásos masszához adagoljuk. A megmosott, szárazra törölt és feldarabolt epret óvatosan a tésztába keverjük.
A masszát elosztjuk a muffinforma muffinpapírral bélelt mélyedéseiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg aranybarna lesz.
V