fbpx

Indul a lakásfelújítási támogatás

Idén februártól a lakásfelújítási támogatás segítségével a minimum egy gyermeket nevelő szülők az otthonuk felújítására elköltött költségvetési összeg felét, de maximum hárommillió forint támogatást igényelhetnek vissza a Magyar Államkincstártól. A részletekről Várkonyi Ádámot, közgazdász -jelzáloghitel szakértőt kérdeztük.

– Miért jó ez az új támogatás?
– Az eddigi támogatásoktól eltérően, mint például a CSOK, ezt a típust a házaspárok és élettársak egyik tagja is igényelheti, amennyiben csak ő felel meg az igénylési feltételeknek.

– Ki minősül gyermeknek?
– A 12. hetét betöltött magzat, a 25. életévét be nem töltött gyerek és a 25. életévét már betöltött, de tartósan beteg vagy megváltozott munkaképességű személy.

– Mekkora a lakásfelújítási támogatás összege?
– Az otthonfelújítási támogatás összege az ingatlan felújítására fordított, számlákkal igazolt költségvetés fele, maximum hárommillió forint. A támogatás összegében az anyagköltségszámlák, illetve a vállalkozói díj számlái 50-50%-os arányban szerepelhetnek.

– Mit is jelent ez a gyakorlatban?
– Ha szeretnénk a teljes hárommillió forint támogatást igénybe venni, akkor hatmillió forintot kell az otthonunkra költeni. Az elköltött hatmillió forintról szóló számlákból vagy az anyagköltségnek vagy a munkadíjnak el kell érni a költségvetés 25%-át ahhoz, hogy megkaphassuk a maximum támogatást. Természetesen a maximum hárommillió forintnál kevesebb támogatás is igényelhető, azonban ilyenkor is tartani kell a munkadíj és anyagköltség számlák minimálisan előírt arányát. Nagyon fontos, hogy a támogatás utólagos finanszírozású, azaz a teljes felújítási munkálat költségeit saját zsebből kell megfinanszírozni, a támogatást pedig utólag kapjuk meg a Magyar Államkincstártól.

– Milyen feltételeknek kell megfelelni?
– A támogatás igénylésének egyik alapfeltétele, hogy az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő minimum egy éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatos TB-jogviszonnyal rendelkezzen. A folyamatosság igazolásához az egyéves külföldi jogviszony is elfogadható, de az igénylés pillanatában az igénylőnek már magyar TB-jogviszonnyal kell rendelkeznie.

– Milyen munkák fogadhatók el a lakásfelújítási támogatás keretein belül?
– A rendelet 6.§-a pontosan megnevezi a munkákat, amelyekre igényelhető a támogatás, ettől eltérni nem érdemes, hiszen utólagos finanszírozáskor ezek nem lesznek kifizetve.

– Mikortól él a lakásfelújítási támogatás és meddig vehető igénybe?
2021. január 1. után lépett életbe és 2022. december 31-ig vehető igénybe. Azaz a legelső elfogadható számla keltének január 1. utáninak kell lennie. A legutolsó elfogadható számla kifizetésének pedig legkésőbb 2022. december 31-ig meg kell történnie. Az otthonfelújítási kölcsön 2021. február 1-től igényelhető. Aki igényli az otthonfelújítási kölcsönt, az legkorábban 2021. március 1-én adhatja be a lakásfelújítási támogatás iránti kérelmét a MÁK-nál.

– Milyen ingatlanok esetében vehető igénybe a lakásfelújítási támogatás?
– Az ingatlannak Magyarország területén kell elhelyezkednie. Az ingatlan-nyilvántartási besorolása lakásnak vagy lakóháznak kell lennie, valamint elfogadható a tanya vagy a birtokközpont lakáscélú épületei is.

– Az igénylő lakóhelyének milyen előírásai vannak?
– Az igénylőnek vagy igénylőknek és az igényléshez szükséges egy gyermeknek legalább egy éve az adott ingatlanban kell lakniuk az igénylés beadásához számítva. Ez alól a szabály alól három kivétel van: ha 12 hetes magzat vagy egy évnél nem régebben született gyermek után igényled a támogatást, akkor a gyermeknek nem kell egy éve az ingatlanban laknia, ha a felújítási támogatással érintett lakás tulajdonjogát a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül szerezted meg, akkor sem kell az egy éves ottlakási szabálynak megfelelned, hiszen nem is tudsz, mert előtte nem volt a tied. A tulajdonjog megszerzése lehet vásárlás ajándékozás vagy öröklés, vagy ha a felújítási támogatással érintett lakóingatlant saját telketekre építetted és még nem volt használatba vételi engedélyed.

– Milyen előírások vonatkoznak az ingatlan tulajdonlására?
– Az igénylőknek és kiskorú gyermekeiknek legalább 50%-os mértékű tulajdonjoggal kell rendelkeznie a felújítandó ingatlanban, ami be is van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásban. Haszonélvező lehet, nem volt róla szó a rendeletben.

– Hogyan történik a lakásfelújítási támogatás igénylésének leadása?
– A lakáson végzett építési munkák befejezését és a legutolsó számla kifizetését követően 60 napon belül igényelhető. Az igényléseket a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani a szakemberekkel megkötött szerződésekkel, a számlákkal, egy a Kincstár által megadott számlarészletezővel és a MÁK honlapjára feltöltött igénylési dokumentumokkal együtt. A leadás történhet személyesen, postán és elektronikusan is.