fbpx

Hogyan legyünk elég jó szülők?

A szülőség nem könnyű. A jó nevelés nehéz munka. Minden szülő feltette már magának a kérdést, vajon elég jó szülő vagyok?

Nos, az igazság az, hogy jó szülőnek nem kell tökéletesnek lennie. Senki sem tökéletes. Egyik gyermek sem tökéletes, ezt nem árt szem előtt tartani, mielőtt magunkkal szemben elvárásokat támasztunk. De ez nem jelenti azt, hogy ne kellene e cél elérésére törekednünk.

Először magunkon kezdjük a munkát, hogy megfelelő példaképek lehessünk gyermekeink számára.

Íme 5+1 tipp ami segíthet.

Legyünk példaképek!

Ne csak mondjuk gyermekünknek, amit akarunk. Mutassuk meg nekik. Az emberi faj egyik különlegessége, hogy úgy vagyunk kódolva, hogy más tevékenységeit lemásoljuk, hogy megértsük azokat és beépítsük a saját világunkba. Különösen a gyermekek fogékonyak erre és figyelnek mindent, amit a szülők tesznek.

Tehát légy az a személy, akinek a gyermekedet szeretnéd látni!

Mutassuk ki a szeretet!

Nincs olyan, hogy túl sokat szeretet. A szeretettel nem árthatunk, csak azokkal a dolgokkal, amit a szeretet nevében teszünk, mint az anyagi kényeztetés, alacsony elvárások vagy túlzott engedékenység. Amikor ezeket a szeretet helyettesítéseként használjuk, akkor van baj.

Egy gyermeket szeretni lehet egy öleléssel, vagy azzal, ha minőségi időt töltünk vele és komolyan meghallgatjuk a problémáit, legyen az bármennyire is apróság a szemünkben. A szeretet aktiválja a jó érzésért felelős hormonok felszabadulását, mint az oxitocin, opioidok és prolaktin. Ezek a neurovegyületek hoznak mély, nyugodt, érzelmi melegséget és elégedettséget, mely megerősíti a gyermek ellenálló képességét és a szülő gyermek kapcsolatot.

Kedvesen és határozottan

A fegyelem vonatkozásában nehéznek tűnik pozitív maradni. Lehetséges azonban a pozitív fegyelem gyakorlása és a büntető intézkedések elkerülése.

Jó szülőnek lenni azt jelenti, hogy meg kell tanítani gyermekünknek, hogy mi helyes és mi helytelen. A jó nevelés kulcsa a korlátok meghatározása és a következetesség. Legyünk kedvesek és határozottak a szabályok végrehajtásakor. Összpontosítsunk a gyermek viselkedésének okára. És ha hibázott tegyük lehetővé, hogy jóvá tegye, hisz csak így értheti meg, hogy mi jó és mi nem az. Használjuk a hibákat a jövőbeni tanulásra, ahelyett, hogy büntetnénk a múltért.

Legyünk biztos háttér!

Tudassuk gyermekünkkel, hogy mindig ott leszünk számukra. Mindig reagáljunk a gyermek jelzéseire és az igényeire. Támogassuk és fogadjuk el olyannak, amilyen, hisz minden ember egyéniség. Mindig legyen egy biztonságos meleg hátország, ahová hazatérhet és megértéssel fogadjuk.

Az ilyen környezetben felnövő gyermekek általában jobb érzelmi, társadalmi és fejlődési eredményeket érnek el.

Beszéljünk velük sokat!

Legtöbben már tudjuk a kommunikáció fontosságát. Beszéljünk a gyermekkel, és figyelmesen hallgassuk őket. Mindez jobb kapcsolatot eredményez gyermekünkkel, és bizalommal fog hozzánk fordulni, ha probléma merül fel.

De van egy másik oka a kommunikációnak – segít gyermekének az agy különböző részeinek integrálásában.

Az integráció hasonló a testünkhöz, amelyben a különböző szerveknek össze kell hangolódniuk és együtt kell működniük az egészséges test fenntartása érdekében.

Ha az agy különböző részei integrálódnak, akkor harmonikusan működnek, mint egész, ami kevesebb problémát, több együttműködési hajlamot és empátiát jelent.

Fontos, hogy mindig kérdezzünk, hogy érezze, érdekel a világa. Bíztassuk, hogy bármit elmondhat.

Nem kell megoldást kínálni, még csak válaszra sincs mindig szükség, csak arra, hogy meghallgassuk. A beszélgetés meghallgatása és a tisztázó kérdések feltevése segít megérteni tapasztalataikat és integrálni az emlékeket. Így könnyebben eligazodnak a világban.

+1 Ismerjük be, ha hibáztunk!

A szülő nem hibátlan. Mindenki hibázik, és ha gyermekünk azt látja, hogy bátran beismerjük mi is, ha hibáztunk, később ő sem fog hazugságok mögé bújni, hanem felvállalja tetteit.

Nem kell elkeseredni, ha egyik vagy másik pont nem kivitelezhető azonnal, sehol nincs kőbe vésve milyen is a jó szülő. Ez csak néhány iránymutató. Kivétel nélkül minden szülőnek van rossz napja és olyan is előfordul, hogy türelmetlen. Emiatt senkinek nem kell lelkifurdalást éreznie, de minden szülőnek törekednie kell arra, hogy gyermekét szeretetben nevelje.

V.