fbpx

Hogyan hozzunk ki jó dolgokat 2021-ből

2020 után nagy reményekkel indítjuk a 2021-es évet. Mindenki azt várja, hogy ez az év jobb lesz, jobbnak kell lennie. De vajon átértékeltük a tavalyi évet? A sok rossz mellett észrevettük a jót is? Vagy csak arra fókuszáltunk mennyi negatívum történt?

Legyen ez az év más! Vegyük észre a jó dolgokat, hogy valóban jobb legyen! Egy új év kezdete mindig jó alkalom arra, hogy új szokásokat vezessünk be életünkbe. A legjobb, amit magunkkal tehetünk, ha felismerjük mennyire szerencsések vagyunk és megismerkedünk a hála érzésével. Szánjunk időt arra, hogy átjárja a szívünket a hála és a boldogság érzése. Nagyszerű módszer, ha a nap végén egy kis füzetbe leírjuk, hogy melyek azok a dolgok, amiért aznap hálásak lehetünk. Kezdjük először három ilyen dologgal, ez nem olyan nehéz. Ha kitartóak vagyunk, jövő ilyenkor egészen biztos, hogy már nem is lesz elég egy oldal annak felsorolására, hogy egy nap alatt mennyi mindenért adhatunk hálát. Amikor ezeket az apró dolgokat felismerjük, rájövünk, hogy tulajdonképpen az életünk tele van rengeteg csodás dologgal, amit eddig észre sem vettünk.
Szinte mindenütt azt látjuk, halljuk, olvassuk, hogy legyünk hálásak mindenért és jobbá válik az életünk. Tegyük fel a kérdést, tulajdonképpen mi a hála? Mielőtt belekezdenénk a hála gyakorlásába, nézzük meg mit is értünk ezalatt.
Különféle dolgok válthatják ki az elismerés vagy hála pozitív érzéseit, amelyek javítanak az ember életén és a jobb egészség felé vezethetnek.
„Összehasonlítottam magam egyik barátommal, aki mindent meg akar kapni a világtól és csalódott, ha nem a legjobb jut neki. Azt tapasztaltam, hogy jómagam egyre inkább a másik végletnél indulok, nem várok semmit, és hálás vagyok mindenért, még a legkisebb dolgokért is.” – Ralph Waldo Emerson
Emerson hasznos kutatásokat végzett abban a témában, hogy a hála gyakorlása hogyan hat az életére. Feltárja a hála mögött álló jelenlegi pszichológiai állásfoglalásokat. Nézzük mindezt tudományos szemszögből. Sokan köszönetüket fejezik ki, köszönetet mondanak valakinek, aki segített vagy valamilyen ajándékot adott nekik. Tudományos szempontból azonban a hála nem csupán cselekedet: pozitív érzelem is, amely biológiai célt szolgál. A pozitív pszichológia a hálát úgy határozza meg, hogy a tudósok akár mérni is tudják annak hatásait , és ezzel állítják, hogy a hála több, mint egy érzés: sokkal mélyebb elismerés valaki számára (vagy valami számára), amely hosszabb ideig tartó pozitivitást eredményez az ember életében. Hatással van arra aki adja és arra is aki kapja.
„A hála az elismeréshez hasonló érzelem, és a pozitív pszichológiai kutatások neurológiai okokat találtak, amelyek miatt oly sok ember részesülhet ebben az általános gyakorlatban, amelyben köszönetet mondunk életünkért, még a kihívások és a változások idején is.” – Ralph Waldo Emerson
A Harvardi Orvostudományi Iskola részletesen így írja le mindezt:
„A hála elismerés azért, amit az egyén megkap mindegy, hogy tárgyi, vagy nem kézzel fogható dologról van szó. A hála révén az emberek elismerik életükben a jóságot, a pozitív dolgokat. Ennek eredményeként a hála segít az embereknek, hogy nagyobb összhangban legyenek más emberekkel, vagy a természettel, de akár egy magasabb hatalommal is.”
Mindannyian ismerünk olyan embert akinek mindene megvan, mégsem boldog, és olyat is, akinek csak kevéske jutott, de akárhányszor találkozunk vele a szája sarkában mindig ott van az elégedett mosoly, mert ő hálás azért a kevésért is, amije van. Sokan várják, hogy egyszer csak mindenük meglesz és akkor végre boldogok lesznek. Sajnos erre hiába vár bárki, ha belül nem érzi. A hála az az érzés, ami elvezethet a boldogsághoz. Nem a boldogság tesz minket hálássá, hanem a hála az, ami boldoggá tesz minket.