Hideg frász kevés napfénnyel

Hogyan őrizzük meg így tél derekán a mentális egészségünket?

Sok cikket találunk erről az interneten kutatva, ha már megérintettek minket a téli fáradtság első jelei.

De miért is várnánk addig? Érdemes már a tünetek előtt gondolnunk testi-lelki egészségünkre és arra a kérdésre, hogy mitől más a tél és a nyár? Miért fájnak többet izmaink és miért vagyunk fáradékonyabbak és levertebbek a hidegben?

Keveset süt a Nap és hideg van! Erre az egyszerű kérdésre mindenki tudja a választ. Nem mondunk vele újdonságot. De hogy vajon mi zajlik le a szervezetünkben télen? Talán erre kevesebben tudnak meggyőzően reflektálni.

Tudják-e mi az a termoreguláció? Termocomfort? Pedig ezek összefüggésben vannak a télen jelentkező izomfájdalmakkal, éjszakai izomlázakkal, sőt a reggeli, rossz esetben egész napon át tartó kimerültség érzésével is. Na lássuk miről is van szó?

A testünkben a hőmérsékletet izom-összehúzódások termelik, amelyet az agy felügyel, vagyis szabályoz. Ha nem így lenne, nem lennénk képesek a különböző éghajlatokhoz fiziológiailag alkalmazkodni. Ebben a bőrünknek is nagy szerep jut, hisz érzékeli a változást és meg is véd bennünket a hatásoktól. Idetartozik még egy érdekesség, a lúdbőrödzés – mely hiszik vagy sem – szintén izommunka. Hidegben ugye nem izzadunk, mivel a szőrtüszőket a bőrünk alatti apró izmok bezárják, hogy ne jusson ki hő, sőt ezzel a szőrszálak felemelődnek. A bőr alatti erek összeszűkülnek (sápadtság), hogy kevesebb hideg vér jusson a keringésünkbe és hogy megakadályozzák a vér hőleadását, vagyis lehűlését. Nagy hidegben az agy hő- (és egyéb, mint növekedés, fogyás-hízás stb.) szabályozó központja, a hipotala­musz jelet ad az izmoknak még erőteljesebb összehúzódásokra, ez a remegés. Ezzel még több hőt termel, de ne felejtsük, ez az óriási energia a szervezetünktől vonódik el, vagyis pótolni kell, különben enerváltak leszünk. Érdekesség, szinte ugyanez zajlik le nagy stressz, vagy izgalom hatására.

Az említettek után, mindjárt adódnak is a már köztudott válaszok arra, hogy miért öltözzünk a hőmérsékletnek megfelelően? Hogy ne veszítsünk plusz energiákat felesleges izommunkákkal. Vagy miért fontos télen is a testmozgás? Hogy az izmainkat kondícióban tudjuk tartani, feszes izmainkat ki tudjuk lazítani. Sőt arra is választ kaptunk, miért kell télen is odafigyelnünk a vitamindús táplálkozásunkra, vagy miért kell azt feltétlenül pótolnunk? A többletenergia miatt, amit télen a testünk melegítésére használunk fel. Vagy hogy miért hízunk fel jobban télen? Mert többletenergiát halmozunk fel hidegebb napokra, továbbá a bőralatti zsírréteg melegít, sőt védjük vele testünk vérhőmérsékletét. Végül miért végezzük a testmozgásokat a hideg és mindezek tudatában mégis a szabadban – lehetőleg nappal? A D-vitamin-termelést elősegítő áldott Nap-fény miatt, ami télen is nélkülözhetetlen a vitaminok és ásványi anyagok beépüléséhez.

TA