fbpx

Halogatás

A halogatás valójában az érzelem kezelési probléma

 

Foglalkozzunk a valódi okokkal, amelyek miatt halogatunk, és nagyobb valószínűséggel fogjuk elérni céljainkat.

A világ országaiban bezárt irodák miatt sokan küzdünk azzal, hogyan maradjunk produktívak és hatékonyan dolgozhassunk otthonról.

Olyan szakértők, mint Tim Pychyl a kanadai Carleton Egyetemen és munkatársa, Fuschia Sirois a Sheffieldi Egyetemen (Egyesült Királyság) úgy gondolják, hogy a halogatás az érzelmeink kezelésével kapcsolatos probléma. Az a feladat, amit halogatunk, lehet, hogy unalmas, túl nehéz, vagy attól tartunk, hogy kudarcot vallunk –, és hogy jobban érezzük magunkat abban a pillanatban, valami mást kezdünk el, például videókat nézünk.

A krónikus halogatás összefügg a mentális és fizikai egészségünkkel, a depressziótól, a szorongástól a szív- és érrendszeri betegségekig.

A halogatás – bár rövid távon hatékonyan elvonja a figyelmet – bűntudathoz vezethet, ami végső soron csak fokozza a kezdeti stresszt.

A halogatás érzelmi szabályozási nézete szintén segít megmagyarázni néhány furcsa modern jelenséget, mint például az online macskavideók nézésének divatja, amelyek több milliárd megtekintést eredményeztek a YouTube-on. Az emberek gyakran csak azért nézték a klipeket, hogy jobban érezzék magukat, amikor valami mást, kevésbé szórakoztatót kellett volna csinálniuk.

Talán nem csoda, hogy Fuschia Sirois kutatásai kimutatták, hogy a krónikus halogatás – vagyis a rendszeres, hosszú távú halogatás – számos negatív mentális és fizikai egészségügyi következménnyel jár, beleértve a szorongást és a depressziót, valamint a rossz egészségi állapotot. mint a megfázás és az influenza, és még súlyosabb állapotok, mint a szív- és érrendszeri betegségek.

Ha a halogatás érzelmi szabályozási probléma, ez fontos támpontokat kínál a leghatékonyabb megoldáshoz. Az Elfogadás és Elköteleződés terápián alapuló megközelítés, a kognitív viselkedésterápia egyik mellékága, különösen alkalmasnak tűnik. Megtanítja a „pszichológiai rugalmasság” előnyeit – vagyis az ember képes elviselni a kényelmetlen gondolatokat és érzéseket, ezek ellenére a jelen pillanatban maradni, és előnyben részesíteni azokat a döntéseket és cselekedeteket, amelyek segítenek közelebb kerülni ahhoz, amit az életben a leginkább értékelnek.

A kutatások azt mutatják, hogy amint megtettük az első lépést egy feladat felé, könnyebbé válik a követés

Legközelebb, amikor halogatni akarunk valamit fókuszáljunk arra inkább, hogy mi a következő lépés. Ezzel eltereli a gondolatait az érzésekről és a könnyen megvalósítható cselekvésről. „Kutatásaink és megélt tapasztalataink egyértelműen azt mutatják, hogy amint elkezdjük, általában képesek vagyunk folytatni. Az indulás a fontos, a többi jön magától.” -mondta Fuschia Sirois