fbpx

Együttes erővel hatnak

Együttes erővel hatnak

A téli időszakban akár hat-nyolcszor annyi gyógynövényt fogyasztunk, mint nyáron. Nem véletlenül, hiszen számos téli betegség nagyon jól kezelhető velük, néha jobban is mint a gyógyszerekkel. De vajon mennyi gyógynövényt érdemes egyszerre használnunk?

Általánosan elfogadott szám nincs arra vonatkozóan, hogy mennyi gyógynövényt érdemes egyszerre alkalmazni. Sok esetben elegendő egy is, például a C-vitamin és az antioxidáns hatású flavonoidok pótlására biztosan nem találunk jobb gyógynövényt a csipkebogyó terméshúsánál.

A legjobb kombináció húgyúti problémákra
Sok esetben azonban a népgyógyászati tapasztatok és a tudományos eredmények alapján is eredményesebben érhetjük el egészségügyi célunkat, ha egyszerre több gyógynövényt alkalmazunk. Ennek legfőbb oka az, hogy a gyógynövények más-más módon hathatnak ugyanarra a szervünkre.
Ha például húgyúti problémák miatt használunk gyógynövényeket, akkor az orvosi medveszőlő a cseranyagtartalmával és ezen keresztül a bélflórából a húgyutakba átkerülő kórokozó baktériumok gátlásával, illetve húgyhólyagot közvetlenül fertőtlenítő arbutin-, illetve a belőle képződő hidrokinontartalmával segít. Ha aranyvesszővel társítjuk, akkor a benne lévő keserűanyagok fokozzák a belső elválasztású mirigyek működését, a szaponinvegyületei pedig növelik a hatóanyagok felszívódását és a vizelet mennyiségét. Ha pedig még mezei zsurlót is fogyasztunk hozzá, akkor annak flavonoid és ásványianyag-tartalma miatt tovább fokozódik a vizelet kiválasztása, amely különösen hasznos, hiszen segít átöblíteni a húgyutakat, kimosni a fertőzést okozó baktériumokat.

Együtt az erős immunrendszerért
Ha az immunrendszerünk működését szeretnénk támogatni, érdemes valamilyen magas nyálkatartalmú gyógynövényt választanunk a keverékünkbe, amely a torok és a bél nyálkahártyáját is védi a gyulladásoktól és fertőzésektől, ilyen például a bíbor kasvirág, a feketebodza-virág vagy a lándzsásútifű-levél. Hasznos, ha társítunk hozzá valamilyen magas cseranyagtartalmú gyógynövényt is, amelyek jellemzően erős antibakteriális tulajdonsággal rendelkeznek, ilyen például a vasfű vagy a diólevél. Tovább erősíthetjük immunrendszerünket, ha ezekhez még magas C-vitamin-tartalmú, erős antioxidáns hatású csipkebogyó-terméshúst is választunk. A tüdőnk öntisztuló képességét és fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességét pedig például borsmentalevéllel vagy gyömérrel fokozhatjuk.

Refluxra és gyomorbántalmakra kiváló kombináció
Amennyiben refluxszal vagy gyomorégéssel küzdünk gyors megoldást jelenthet a savcsökkentők alkalmazása, de hosszú távon jobban járunk a gyógynövényekkel. Az orvosi zilíz és az erdei mályva levele bevonó hatású poliszacharidokat tartalmaz, így védi a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját az irritációtól. Érdemes kombinálnunk őket, a szintén bevonó hatású kamillával, amely gyulladáscsökkentő hatóanyagokat is tartalmaz. Szintén jól jön az édesgyökér a keverékbe, mivel több klinikai vizsgálatban is alátámasztották, hogy gátolja a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium fejlődését. Az akácvirág nyálkaanyagai és antioxidáns, gyulladáscsökkentő flavonoidjaival segíthet.
Általában tehát négy-hatféle gyógynövényegyüttes alkalmazása elegendő ahhoz, hogy kihozzuk a bennük rejlő lehetőségeket. E feletti számok megadása egy terméken viszont már biztos, hogy csak marketingcélokat szolgál, a gyártó ezzel szeretné hatásosabbnak feltüntetni a készítményét a vásárlók előtt.

Papp János
Gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, fitoterapeuta