Drága lett a tűzifa

Országos méretű tűzifahiányról, illetve a még kapható készletek drasztikus drágulásáról szóltak a napokban a hírek. Utánajártunk, régiónkban kapható-e még tűzifa, és ha igen, milyen feltételekkel?

A tűzifa sok helyről beszerezhető, vásárolhatunk áruházakban, fa- és tüzép-telepeken, erdészetektől, illetve újságokban, szórólapokon és az interneten fellelhető hirdetőktől. Az ár, a minőség és a kiszerelés mindenhol más és más, ezért érdemes minél több helyen érdeklődni a vásárlás előtt. Lehetőleg nézzük meg az árut, mielőtt megrendeljük, hogy ne zsákbamacskát vásároljunk.

Tapasztalataink szerint az áruházak és a fatelepek adják a legmagasabb áron a tűzifát, viszont ezeken a helyeken a legkisebb az esély az átverésre. Általában a mennyiséggel és a minőséggel nem szokott gond lenni, a legtöbb esetben száraz, a feltüntetett mennyiségnek megfelelő tűzifát szállít ki a teherautó. Vásárlás előtt mindenképpen tájékozódjunk a házhoz szállítás díjáról, előfordulhat ugyanis, hogy a fuvardíj hallatán elmegy a kedvünk a rendeléstől. Egy vecsési áruházból például Üllőre 1,6 köbméter tűzifát több mint 12 ezer forintért szállított volna a fuvaros, ez a 45 ezer forint értékű tűzifa esetében nagyon borsos ár – hozzátesszük, egy kispesti áruházból 14 ezer forintért szállítanák ki a tűzifát, és bár ezt is soknak tartjuk, mégis elfogadhatóbb a nagyobb távolság miatt. Amikor rákérdeztünk, hogy az amúgy 4200 forintos kiszállítási alapdíj miért emelkedett a háromszorosára, mikor csak a szomszédos településre kértük a fuvart? Az információs pultnál közölték: a szállító azt mondta, a tűzifát háromszoros áron viszi ki, ha ez nem megfelelő, akkor vigyük haza magunk. Köszönjük a választ, nincs több hozzáfűznivalónk.

Ezt követően telefonon érdeklődtünk a tűzifahelyzet felől, Gyálon, Gyömrőn és Vecsésen is volt még eladó. A legtöbb pénzt, 4 750 forintot az egyik vecsési tüzépen kérték a gurigás akác mázsájáért. Emlékszünk még, néhány évvel ezelőtt a 3 000 forint hallatán is felhúztuk a szemöldökünket.

Egy interneten hirdető gyömrői kereskedő egy hét várakozásért cserébe remek minőségű száraz tűzifát ígért. Igaz, nem a megszokott fajtákat, hanem nyugati ostorfát, amely állítása szerint az egyik legjobb tűzifa a világon. Még azt is felajánlotta, hogy a vásárlás előtt ad 20 kilót, hogy kipróbáljuk, ha egyszer begyújtunk vele, többet nem is akarunk majd mással – mondta. Az ára 3800 forint, hasítva és kiszállítva, akár a szomszéd településre is. Igen kedvező ár, ha tényleg olyan jó a fűtőértéke és a mennyiség is rendben van, jó vétel lehet.

Gyálon akácot, tölgyet, bükköt is vásárolhatunk egy foglalkozó fakereskedőtől. A legkedvezőbb árajánlat tőle érkezett: az akác mázsája 3 000 forint, a tölgy és a bükk 2 800 forintba kerül, egy mázsányi tűzifát 200 forintért hasítanak, a kiszállítást pedig 2000 forintért vállalja Gyál és Üllő távolságra.

Elképzelhető, hogy a téli tüzelő beszerzése régiónkban is gondot okoz egyes településeken, de mint látható, egyelőre nem kell attól tartani, hogy nem lesz mivel begyújtani a kandallókban. Ettől függetlenül célszerű időben, lehetőség szerint nyáron beszerezni a tűzifát, ha másért nem, hogy valamelyest kiszáradjon. Nedves fával nem csak gazdaságtalan a tüzelés, a környezetet is jelentős mértékben szennyezi.

Nem lehet elmenni a tűzifa árának érzékelhető emelkedése mellett, melyből az is leszűrhető, hogy a fatüzelés egyre inkább a tehetősebb réteg kiváltsága lesz, a 4 000 ezer forint körüli mázsánkénti árat egyre kevesebben engedhetik meg maguknak.

Varga Norbert.