fbpx

Bőséggondolkodás

Gyökeresen befolyásolhatja gondolkodásmódunkat, a választásainkat és meghatározhatja életünk menetét? Sonia Vadlamani elmagyarázza a bőséges élet fontosságát, és nyolc egyszerű, de hatékony módszert oszt meg a bőséggondolkodás kialakításában.

Mikor Henry Ford kijelentette: „Akár úgy gondolja, hogy képes rá, akár úgy gondolja, hogy nem – igaza van”, hangsúlyozta, hogy hozzáállásunk és meggyőződésünk határozza meg sikerünket vagy kudarcunkat. Bár lehet, hogy ezt nem vesszük észre, az önkorlátozó gondolatok tartósan negatív hatással lehetnek életünkre, míg a pozitív megerősítések és a világos életszemlélet segíthet jobb döntésekben, ezáltal az eredményes élet kialakításában.

A bőséggondolkodás kifejezést először Stephen R. Covey használta 1989-ben. A kiemelkedően eredményes emberek hét szokása című könyvében. Covey szerint a bőséggondolkodást választók úgy vélik, hogy korlátlan erőforrás áll rendelkezésre minden egyén számára. „Covey mesterműve nem a világot váltotta meg, hanem sokmillió olvasója gondolkodását befolyásolta, akik békésebb hellyé tehetik és teszik is bolygónkat, növelve a jólétet, a felkészültséget és a céltudatosságot.”

Warren Bennis azt írta róla, a Kaliforniai egyetem menedzsment tudományok professzora és az On Becoming a Leader szerzője. Íme néhány praktikus és hatékony módszer a bőséges élet megteremtéséhez. Építsük be őket az életünkbe, és legyünk tanúi a pozitív változásoknak.

  1. Higgyünk a végtelen lehetőségekben!
  2. Értsük meg gondolataink erejét!
  3. Ne hasonlítsuk önmagunkat másokhoz!
  4. Napi gyakorlatunk foglalja magába a hálát!
  5. Építsünk mindenki számára előnyös helyzeteket!
  6. Legyünk hajlandóak tanulni!
  7. Hozzunk létre napi megerősítéseket, amelyek ösztönzik a bőséget!
  8. Tanuljunk meg hallgatni és jól kérdezni!

Ez a gondolkodásmód pozitív hatással lehet fizikai egészségünkre, érzelmi jólétünkre, boldogságunkra, kapcsolatainkra és akár pénzügyi döntéseinkre is.

Lehet, hogy nehéz fenntartani ezt a gondolkodásmódot, de a fenti nyolc tipp betartásával láthatjuk, hogy meghozza a kívánt eredményt.          V. Bea