fbpx

Borban az igazság!

„A borivást … nem kell megvetni, vagy tiltani, inkább ajánlani érdemes, sőt, mint erősítő szert és kitűnő kedélyjavítót az orvosoknak olykor egyenest – igaz csak mértékkel – rendelniök szükséges.”

Komáromy János borász-orvos (1715)

 

Régóta köztudott, hogy naponta egy pohár bor jó hatással van a szívre és az elmére. A sötét színű szőlő összetörésével és erjesztésével készített vörösbort a tudósok évek óta tanulmányozzák, és úgy tartják, hogy jelentős egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztása. 

Védi a szívet:

A vörös bornak számos szívvédő hatása lehet, és egy közelmúltbeli áttekintés rámutatott, hogy a vörösbor ivása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. De az American Heart Association rámutat, hogy számos más tényező, például étkezési szokások, is szerepet játszhatnak. Például, ha valaki minden este vörös bort iszik, akkor feltételezhető, hogy mediterrán étrendet is követ, amely hozzájárul  a szív egészségének megőrzéséhez.

Megküzd a gyulladásokkal és a stresszel:

A vörösbor gazdag bizonyos polifenolokban, köztük a resveratrol, az antocianinok, a katechinek és a tanninok. A  resveratrol megtalálható nemcsak a vörösborban, hanem olyan élelmiszerekben is, mint a szőlő, a földimogyoró, a csokoládé és az egyes bogyók. A kutatások szerint a vörösborban található fenolvegyületek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. A kutatások  arra utalnak, hogy a vörösbor fogyasztása csökkentheti az inzulinrezisztenciát, és a stresszt is.

Frissíti a gondolkodást:

A borban lévő flavanolok megvédik a test sejtjeit, amelyek támogatják az egészséges ereket – ez egy olyan élettani előnye, a borfogyasztásnak amely javítja az agy vérátáramlását és megakadályozza a káros plakkok kialakulását. Állatkísérletek azt bizonyítják, hogy különösen a resveratrol, megakadályozhatja az életkorral összefüggő memória romlását.

Elősegítheti a hosszú élettartamot:

A hosszú távú, különböző helyen élő embereken végzett tanulmányok, a mérsékelt borfogyasztást a hosszabb élethez kötik. A kutatások szerint a resveratrol hatását erősíteni lehet egy kiegyensúlyozott étrenddel, amelyben hangsúlyozottabban fogyasztunk rostban gazdag ételeket, vitaminokat és ásványi anyagokat, hasonlóan a mediterrán étrendhez.

 Javíthatja a hangulatot:

A tanulmányok a mérsékelt borfogyasztást összekapcsolták a jobb hangulattal. Egy 2014. évi tanulmány kimutatta, hogy azoknak az embereknek, akik kellemetlen környezetben egy pohár bort fogyasztottak, a hangulatjavulás ugyanolyan szintű volt, mint azoknál embereknél, akik kellemesebb környezetben itták meg ugyanzt a mennyiséget. Bár ezt régóta tudjuk, a tanulmányok meg is erősítették, hogy a bor jókedvre derít.

 

 A vörösbor ivásának lehetséges hátrányai

Az American Heart Society figyelmezteti, hogy bár a vörös bor mérsékelt fogyasztásának egészségügyi előnyei lehetnek, a túlzott fogyasztás káros lehet az egészségre. 

 Mivel a vörös bor rengeteg antioxidánst tartalmaz, potenciálisan jobb választás lehet, mint más, a piacon forgalmazott alkohol, ha mérsékelten fogyasztják.