fbpx

Boldogság az év elején

Az öröm a legcsodásabb érzelem. A jó hír az, hogy a boldogságot nagyon egyszerű módokon lehet előállítani. A mögöttünk álló hideg, sötét téli hónapokban sok embernél kiürültek a boldogságtartalékok. Amikor viszont valaki feltöltődik boldogsággal, könnyebbnek, fényesebbnek és energikusabbnak érzi magát.

Az örömérzet hormonokhoz köthető, különösen a szerotoninhoz, az endorfinokhoz, az oxitocinhoz és a dopaminhoz. Ha valaki aktiválja ezeket a hormonokat, természetesen jól érzi magát.

Íme öt hihetetlenül egyszerű módja annak, hogy pozitívan és jókedvűen átvészeljük a telet!

Együnk több triptofánt
Mi van vacsorára? triptofán! Nom olyan bonyolult, mint azt első hallásra gondolnánk. Ez az aminosav segíthet a szerotoninszint emelésében. Próbáljuk ki ezt a boldogságot fokozó triptofánban gazdag menüt: reggelire zab, banánnal és dióval, mellé tojással; lazac vagy tofu ebédre; és pulyka vacsorára!

Fontosak a zöldségek
Elbúcsúzhat a depressziótól, aki sok zöldet eszik. Az egészséges táplálkozás nagymértékben befolyásolja a hangulatot. Minden nap iktassunk be sok friss zöldséget és gyümölcsöt az étrendbe és ha lehet, étkezésünk tartalmazzon sovány fehérjéket.

Növeljük az endorfinokat
Az immunrendszer támogatása mellett az endorfinszint növelése javíthatja a hangulatot és az alvást. Nézzünk meg egy vígjátékot, és nevessünk többet, vagy hallgassuk kedvenc dalainkat, az is jót tesz, ha hangosan énekelünk.
A neurotranszmitter fokozásának másik módja a meditáció. Amikor figyelmesen jelen vagyunk a pillanatban, aktiváljuk a paraszimpatikus idegrendszert, csökkentve a stresszt és megélve a boldogságot.

Ölelés
Legyen szó valakinek a kézfogásáról, egy kisállat simogatásáról vagy egy hosszú, meleg ölelésről, a boldogság úton van! Ezek az egyszerű kapcsolódási lépések aktiválják az oxitocin nevű „ölelkezési” hormont. Mások segítése egy másik módja ennek a jó érzésnek.

Tálaljuk a tirozint
A tirozin egy aminosav, amely növeli a dopaminszintet , és bizonyos élelmiszerekben megtalálható. Összefüggés van a dopaminhiány és a depresszió között, ami motivációhiányhoz és koncentrációs nehézségekhez vezethet.
Ezeknek az ételeknek az elfogyasztása segíthet abban, hogy jól érezzük magunkat, javítja a koncentrációt, és nagyobb kitartást biztosít. A tirozin megtalálható az avokádóban, a banánban, a szójában, valamint a szezámmagban és a tökmagban, de a baromfihúsban, tejben, sajtban és joghurtban is.