Az utazás boldogabbá tesz, mint az anyagi javak

Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológiaprofesszora kimutatta, hogy az emberek ugyanazt a boldogságot tapasztalják, amikor vásárolnak és az utazások során is. A különbség az, hogy míg a vásárlásból származó boldogság idővel csökken, az utazási élmények emlékei sokáig boldogsághormonokat termelnek.

A megvásárolt dolgokhoz hamar hozzászokik az ember és már nem töltik el boldogsággal. Ez újabb vásárlásokhoz vezet. Ez a folyamat újra és újra megismétlődik. Míg az utazások csodás kalandokat, élményeket jelentenek.

Bár újabb dolgok vásárlása is nyújthat boldogságot rövid ideig, de mindig hiányzik a kulcsfontosságú összetevője, a boldogság megőrzése. Ahogy Dr. Gilovich mondja, a megszerzett tapasztalat jóval nagyobb része önmagunknak, mint a megszerzett anyagi javak. Mert ezek a megszerzett tárgyak elkülönülnek az ember személyiségétől. Az utazás élménye viszont lényünkké válik, beépül a személyiségünkbe, élményekké, emlékekké szelídül, melyeket felidézve hosszú idő után is átélhetjük ugyanazt a boldogságot, amit akkor éreztünk.

Tehát a leggazdagabb és legértékesebb emlékeink nem a megvásárolt anyagi javakból származnak. Ezek inkább azoknak az élettapasztalatoknak a teljes összege, amiket megéltünk. Az utazás új kultúrákhoz és csodálatos ismeretlen tájakhoz vezet. Egy csodás környezetben mindenki boldogabbnak, gazdagabbnak érzi magát. Az agy és a test ilyenkor elveszíti az idő múlását, ahogyan magába szívja az újdonságok adta élményeket. Gondoljunk csak bele, egy-egy utazás során mennyit vagyunk képesek gyalogolni, csakhogy mindent meg tudjunk nézni, hogy minél több élményt, látnivalót elraktározhassunk magunknak.

Különböző szokatlan események, utazások, új készségek megismerése, még az extrém sportok is – mindenkinek ideális boldogságforrást jelenthet. Egy új eszköz, vagy akár egy új autó végül csak egy újabb szokásos objektum lesz, amelyet saját tulajdonunkban tartunk, ami aztán öreg lesz vagy elavul. Viszont minden megszerzett élmény valódi örömforrássá válik, ami velünk marad az egész életünkben és bármikor felidézhetjük.

vlad