fbpx

Az ölelés ereje

„Napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz és tizenkettő a gyarapodáshoz”

Virginia Satir amerikai

A mostani időszakban, amikor a másfél méteres távolságtartás javasolt, és maszkkal védjük magunkat, lehet, hogy kissé lázadó dolognak tűnhet az ölelés fontosságáról írni. Ennek ellenére az egyik legfontosabb dolog az ember életében és semmiképp nem szurulhat háttérbe az emberi érintés hatalma, melyet jó adni és jó kapni.

Öleljük meg szeretteinket, férjünket feleségünket, gyerekeinket, szüleinket, nagyszüleinket, barátainkat vagy kollégáinkat.

Más emberek ölelése nagyban befolyásolja egészségünket.

A számos kutatás megerősíti, hogy az ölelés döntő fontosságú fejlődésünk, intelligenciánk és egészségünk szempontjából.

Ha közel állunk egy másik emberhez, csökken a szorongás, a stressz, a magány, cserébe lendületet kapunk az önbizalmunkban, az önbecsülésünkben és az önelfogadásunkban.

A boldogság receptje

A fizikai érintkezés erősítéssel felerősíti a boldogsághormonok termelését! Jerzy Vetulani professzor számos alkalommal kiemelte azt a tényt, hogy az ölelés az oxitocin termelődéséhez, valamint a boldogság és a biztonság érzéséhez vezet. Ez azért történik, mert a bőr nagy területének stimulálása aktiválja az agyalapi mirigyet.

 

A stressz receptje

Sheldon Cohen, a Carnegie Mellon Dietrich Egyetem professzora szerint az ölelés az egyik legjobb módszer a stressz kezelésére. Bizonyított, hogy 20 másodpercnyi ölelés elegendő a stressz hormon szintjének (kortizol) csökkentéséhez.

A megfázás receptje

Cohen professzor azt állítja, hogy a magányos emberek, akik nem érintkeznek másokkal, gyakrabban kapnak influenzát és náthát. Kifejti, hogy a jelenséget az a tény okozza, hogy a közelség leküzdi a stresszt, amely sajnos az immunrendszerünk erős ellensége.

A vérnyomás receptje

Katarzyna A. Connors, edző és terapeuta szerint, amikor megöleljük egymást az oxitocint, felszabadul, és ez pozitívan befolyásolja a vérnyomásunk csökkentésének folyamatát, és ennek eredményeként megvéd minket a szívbetegségektől.

Egy mosoly receptje J

Az ölelés az endorfinok felszabadításának egyik módja, akárcsak a csokoládé … Nos, hajrá! Kellemes és nincs extra kalória sem.

A gyermekünkkel való erős kötés receptje

Dr. Fran Walfish azt állítja, hogy az ölelésnek köszönhetően kapcsolataink megerősödnek. Lane Strathearn professzor, a Baylor College of Medicine megfigyelte, hogy a férfiak által átölelt nők több gyengédséget fejeznek ki gyermekeik iránt, mint az egyedülálló anyukák.

A barátság receptje

A másik személlyel való fizikai kapcsolat mindig közelebb hozza az embereket, segít a jobb kapcsolatok kiépítésében és a bizalom kialakításában.

Bebizonyosodott az is, hogy csupán 6 másodperces ölelés beindítja azokat a folyamatokat (biokémiai, fiziológiai), amelyek pozitívan hatnak testünkre!

Öleljük meg egymást, ha elköszönünk vagy búcsúzunk, legyen egy ölelés a boldogság vagy válság pillanataiban. Élvezzük az együtt töltött időt szeretteinkkel. Az ölelés különösen ajánlatos a közelgő őszi-téli szezonban. Nem ismerünk kellemesebb és egyszerűbb módszert a megfázás és a depresszió megelőzésére.