fbpx

Az „El Camino” az életút jelképe

Az El Camino során rengeteg szimbólummal találkozhatunk, amelyek az életünkön keresztüli utazásunkat is jelképezik. Önmagában nincs helyes út, mert mindannyiunknak meg kell járnia a saját útját, sikerekkel és kudarcokkal, boldog pillanatokkal és szomorú időkkel.

Spanyolországban, ha megkérdeznénk egy átlagos férfit vagy nőt az utcán, hogy számukra mi szimbolizál legjobban egy utat saját országukban, valószínűleg azt válaszolnák, hogy az „El Camino de Santiago.

A Spanyol kultúra egy része a kereszténységben gyökerezik – amint azt az „Út” mentén látható szimbólumok jelzik, a Szent Jakab-kereszt (la Cruz de Santiago) és a Fésűkagyló (la Concha de Vieira), valamint a sárga nyíl és az útjelző (‘Vieira’) szimbólumok.

Ki kell emelni, hogy a Szent Jakab-kereszt, ha pirossal, fehér alapon van elhelyezve, erősen keresztény asszociációkat hordoz – a 12. századi keresztes hadjáratokhoz kötődik, a vörös szín Krisztus vérét, a fehér pedig a tisztaságot jelképezi. A keresztet a keresztesek kardjain ábrázolták, amelyeket a földbe döftek, majd letérdeltek előtte, hogy imádkozzanak a csata előtt. Minden idők legnépszerűbb keresztény keresztje is – Isten védelmének jelképe.  A kagyló viszont sokkal passzívabb jelkép. Szent Jakab testét Galíciában találták meg, fésűkagylókkal borítva. Ezt a szimbólumot elismerték (még Rómában is), mint a zarándokok azonosítását ezen a különleges úton. És ennek az asszociációnak köszönhetően világszerte sok ember számára a Fésűkagyló jelképezi saját személyes utazását az életen keresztül (vagy akár belső spirituális útjukat). 

Az El Camino másik két „szimbóluma”, a sárga nyíl és a sárga útjelző sokkal modernebb. Az 1970-es években egy bizonyos pap, Elías Valiña O’Cebreiróban, Santiago de Compostelától keletre, úgy látta, hogy a Camino egyes részei tönkremennek, így hát nekilátott, hogy a lehető legjobban helyreállítsa és megjelölje „Az Utat”.

A zarándokok megsegítésére szolgáló legjobb útvonal kijelölése érdekében úgy döntött, hogy a fákat, épületeket, köveket megjelöli egy festett sárga nyíllal, amely „Az Utat” jelzi.

Évente körülbelül 250 000 ember utazik a Caminón a világ minden tájáról. Sokan inkább személyes, semmint spirituális vagy vallási okokból választják ezt – kiszabadulnak zsúfolt modern életükből, és nyugalmat, inspirációt találnak útközben, miközben egy támogató környezetben elmélkednek az életükről.

Mindenki máshogy éli meg az utazást. A legtöbben az El Camino egyik szimbólumát viselik a jövőben is, mert bátorítónak, erősítőnek és védelmezőnek tekintik.