fbpx

Állati felelősség!

Idén első alkalommal hirdették meg a Felelős Állattartás Napját. A Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos az állatokkal való megfelelő bánásmód.

/

A Felelős Állattartás Napját azért hívták életre, mert Magyarországon még mindig nagyon magas a kóbor állatok száma. Annak ellenére, hogy az állatkínzás 2004 óta bűncselekménynek minősül, sajnos még mindig mindennaposak az ilyen esetek. Ezért a tervek szerint május 6-án minden évben programokkal, előadásokkal színesítve rendezik majd meg a Felelős Állattartás Napját, mely remélhetőleg hozzájárul majd a radikális szemléletváltáshoz.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár az elmúlt évtizedekben a felelős állattartási kultúra sokat fejlődött Magyarországon, bőven van még tennivaló. Nagyjából 100 000 elhagyott vagy elkóborolt kutya járja az utcákat országszerte, a gazdátlan macskák száma ennek többszörösére tehető.
Pedig pozitív példákat bőven láthatunk magunk körül: Hollandiában, Norvégiában és Finnországban gyakorlatilag már nincs tartósan az utcán élő állat, Németországban pedig minden település saját államilag finanszírozott állatotthonnal rendelkezik. Az itthoni állami fenntartású regionális gyepmesteri rendszer azonban elavult, állatvédelmi feladatokat pedig nem, vagy alig lát el.

A felelős állattartásnak kidolgozták azokat az alapvető szabályait, melyeket mindenkinek lelkiismerete szerint be kellene tartania, amikor úgy dönt, hogy háziállatot fogad be. Fontos, hogy ezek a szabályok nem csak a hobbiállatok tartására vonatkoznak, hiszen ne feledjük: a haszonállatoknak is ugyanannyira fontos a megfelelő körülmények biztosítása.

Ha már van állatunk azért, ha most készülünk kedvencet tartani, azért érdemes átgondolnunk a következő pontokat:

1. Felelősség

Ismerjük meg hobbi- vagy haszonállatunk természetes igényeit. Gondoljuk át, hogy biztosítani tudjuk-e azokat az állat egész életén keresztül.

2. Szeretet

Csak akkor vállaljunk állatot, ha saját elhatározásunkból, önként és szívesen tesszük. Az állatok is érző lények, akik örülnek szeretetünknek, ám szeretetmegvonás esetén szenvedni is képesek

3. Táplálás

A helyes táplálás és a tiszta ivóvíz elsőrendű fontosságú az állat egészségének megőrzése szempontjából.

4. Hely- és mozgásigény

Minden faj hely- és mozgásigénye eltérő. Mérjük fel reálisan, hogy életterünk, életmódunk összeegyeztethető-e az állat igényeivel.

5. Egészség

A védőoltások beadatása, az állatorvosi kezelés idő- és pénzigényes. Gondoljuk át, rá tudjuk-e szánni a szükséges időt és pénzt háziállataink egészségmegőrzésére.

6. Utódok

Ha kedvencünknek utódai születnek értük is ugyanolyan felelősséggel tartozunk. Gondoskodjunk megfelelő elhelyezésükről, vagy előzzük meg a szaporulatot.

7. Környezet

A felelős állattartó nem csak a saját és állata igényeire figyel, hanem tekintettel van másokra is. Hobbi- vagy haszonállatunkkal közös életmódunkat úgy alakítsuk, hogy szűkebb és tágabb környezetünkkel is harmóniában legyünk.

Nagy Renáta