fbpx

Adventi naptár

Egy kedves adventi hagyomány az adventi naptár. A 19. században a felnőttek ennek segítségével kezdték el a gyerekekkel visszaszámolni a napokat karácsonyig. Általában a szülők házi módszereket készítettek naptárt a visszaszámláláshoz, harapnivalókkal és bibliai versekkel.
1908-ban Gerhard Lang német nyomdász elkészítette az első nyomtatott adventi naptárt. Gyerekkorában édesanyja kézzel készített egy naptárt kartonajtókkal és cukorkával. Lang az ötletet a nyomda számára adaptálta, és termékei rendkívül népszerűvé váltak Németországban. Ám a háború nem igazán kedvezett ennek a törekvésnek. A háború után egy másik német nyomdász, Richard Sellmer engedélyt kapott az amerikai megszálló csapatoktól egy 1946-os adventi naptár nyomtatására. Az amerikaiakkal való kapcsolatait felhasználva bevezette az Egyesült Államokban, és Dwight D. Eisenhower elnök segítségével, aki 1953-ban unokáival együtt nyitotta meg a naptárat, egyre népszerűbbek lettek
Annak ellenére, hogy az advent gyakorlatilag november végén kezdődik, a modern adventi naptárak általában december 1-jén kezdődnek, és kis ajtókkal vagy dobozokkal rendelkeznek, amelyekben képek, csecsebecsék vagy finomságok, például csokoládé találhatók, amelyeket karácsony előtt kinyitnak és elfogyasztanak.
Ma már sorakoznak a boltok polcain a különféle adventi kalendáriumok, a legolcsóbbtól a legdrágábbig.
A legszebb és a legszívhezszólóbb, mégis az, amikor saját magunk készítjük el gyermekeink számára, apró ajándékokkal és ami talán a legfontosabb, személyre szóló üzenetekkel.
A gyerekek nem fognak arra emlékezni, hogy a bolti adventi naptárban milyen csoki volt, azt viszont soha nem felejtik el, hogy a szülők milyen apró üzeneteket rejtettek a zsebekbe, ablakokba.

Az adventi várakozás a gyerekeknek a leghosszabbnak tűnő időszak. Segítsünk nekik szórakoztatóvá tenni!