fbpx

A padlizsán jótékony hatásai

A padlizsán jótékony hatásai

A padlizsán Indiából származik és a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyagai közé tartozik, fantasztikus hatással van a szervezetünkre, amellett hogy nagyon sokféle elkészítési módja létezik.

A vegetáriánus konyha egyik alapja
Akár a hús helyett is fogyasztható a padlizsán, hiszen ez az egyik olyan zöldség, amelyet rántva, sütve vagy fõve, grillezve vagy akár salátaként, illetve szendvicskrémként is fogyaszthatunk.

Csodálatos vitaminforrás
Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy magas a vitamin és az ásványi anyag tartalma. Többek között tartalmaz A-, B1-, B2 és C-vitamint. Az ásványi anyagok közül fõleg kalcium, foszfor, vas és magnézium tartalma miatt érdemes rendszeresen fogyasztanunk belõle. Ezek a tápanyagok leginkább a héjában találhatók, tehát, ha lehet inkább ne hámozzuk meg.

Fogyókúrához tökéletes
A padlizsán a fogyókúrázók egyik kedvence. Mivel nagyon alacsony a padlizsán kalóriatartalma így bármilyen fogyókúrába tökéletesen beilleszthetõ. Sokféle módon elkészíthetõ, Így aztán egész biztos, hogy nem lesz unalmas vele az étrend.

Nyugtatja az idegeket, csökkenti a koleszterint
A padlizsán jótékonyan hat az idegrendszerünkre is és ráadásként még a káros koleszterin mértékét is csökkenti a vérben és növeli a jótékony koleszterin szintjét, így azoknak, akik koleszterinproblémákkal küzdenek, érdemes kipróbálniuk a padlizsánt. Ráadásul a padlizsánban található fenolsavak megvédik a sejteket a káros szabadgyököktõl, és ezzel sokat tehetünk a különbözõ rákos megbetegedések kialakulása ellen.
V.B.