fbpx

A napfény csodálatos hatásai

Imádjuk a nyarat, és türelmetlenül várjuk, vágyunk a nap símogató melegére és a rengeteg pozitívumra, ami ezzel a símogatással együtt jár. A napfénynek ugyanis egyedülálló, áldásos hatásai vannak

A napfény javíthatja a hangulatot
Nem kétséges, hogy egy kis napsütés pozitív irányba változtata meg a hangulatunkat. Amikor unalmas és sötét napok vannak, depressziósnak és letargikusnak érezzük magunkat; amikor szépen süt a nap, boldogabb és energikusabb vagyunk. Ez a hangulatváltozás nem csak a képzeletünkben létezik. Amikor a fény belép a szembe, stimulálja a hypotalamus idegsejtjeit, az agy azon részét, amely befolyásolja a hangulatot. Ezek az idegimpulzusok a tobozmirigyben haladnak, amely szabályozza a szerotonint, az úgynevezett boldogsághormont, amely a hangulathoz kapcsolódik.

Nem kétséges, hogy egy kis napsütés merőben megváltoztathatja a hangulatunkat.

A napsütés megakadályozhatja, hogy túl sokat eszünk
Az agy ugyanaz a része, amely a hangulatért, az étvágyért is felelős. Egy nemrégiben megjelent tanulmány  kimutatta, hogy gyengén megvilágított vagy sötét környezetben való étkezés ösztönözhet bennünket arra, hogy többet együnk. „A sötétség bizonyos emberek számára magas kockázatot jelent a túlzott mértékű evés szempontjából” – mondja Joseph Kasof a tanulmány szerzője, aki hozzáteszi, hogy azoknak az embereknek, akik elsötétített helyiségben esznek, elveszíthetik az evés mennyisége feletti kontrollt. A lényeg: Adjuk meg a módját az étkezésnek, ha mód van rá, akkor tegyük ezt villágosban és kerüljük a késő esti nassolást!

A napfény elősegíti a test D-vitamintermelésének stimulálását
Amikor a bőrt napfény ultraibolya sugárzásnak tesszük ki, a bőr koleszterinvegyülete D-vitaminnal prekurzává alakul át. Ez a zsírban oldódó vitamin szükséges a kalcium felszívódásához.  Szükség van rá a növekedéshez és védi az izomzatot. De ez nem azt jelenti, hogy egész nap kinn kell ülni a nap Ha naponta 15- 30 percet tartózkodunk a napon, akkor már hatékonyan biztosíthatjuk a szervezetben a megfelelő mennyiségű D-vitamint.

A napsütés jó hatással van az emberi szemre
RS Agarwal, a tökéletes látás jóga című könyv szerzője szerint  : „Az emberi szemnek fényre van szüksége ahhoz, hogy megőrizze hatékonyságát. A napfény ugyanolyan szükséges a szem számára, mint a pihenés.” Agarwal javaslata: Kezdje a napot úgy, hogy csak néhány percigpihentessük szemünket a napo. ( amikor a nap nem olyan erős), csukott szemmel, és közben hintáztassuk testünket oldalirányba. Folytassuk öt-tíz percig. Ezutánfrissítsük fel szemünket hideg vizes arcmosással.

Vigyázzunk, hogy ne melegedjünk túl!

Azért ne feledjük, hogy a túlzásba vitt napozás rendkívül káros is lehet, jelentős mértékben növelve például a bőrrák kialakulásának kockázatát. Épp ezért fontos, hogy ha 15 percnél hosszabb időt terveznénk a tűző napon tölteni, mindenképp kenjük be magunkat naptejjel! Fogyasszunk megfelelőmennyiségű folyadékot és védekezzünk a napszúrás ellen kalappal, vagy egy könnyű nyári sapkával.