A legjobb tippek az élelmiszer-hulladékok csökkentésére

Vessünk egy pillantást a saját családunk szokásaira, és nézzük meg hol tudnánk visszafogni az élelmiszerek pazarlását. Ha napi rutinná válik, hogy odafigyelünk, nem csak csökkentjük az élelmiszerpazarlás hatását a bolygón, de pénzt is megtakaríthatunk.

Az élelmiszer-pazarlásnak számos negatív hatása van. A kidobott, rothadó élelmiszerekből például gázok szabadulnak fel, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatáshoz, mely veszélyezteti bolygónkat. Nem is beszélve arról, hogy ezt a kidobott élelmiszert valaki megtermelte, leszedte, elszállította, becsomagolta, stb. Ezeknek az embereknek a munkája mind feleslegessé válik abban a pillanatban, amikor a szemétben landol az általuk előállított élelmiszer.

Készítsünk egy tervet

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése az élelmiszerboltba való belépés előtt kezdődik. Mielőtt elindulnánk, nézzük meg mi van a hűtőszekrényben? Ne a boltban gondolkodjunk, hogy vajon van e még otthon ez vagy az? Ne vigyünk feleslegesen haza „a biztonság kedvéért” semmit. Tervezzük meg az étkezéseket az alapján, hogy mi az ami hamarabb romlik. Ezután készítsünk egy listát és ragaszkodjunk hozzá. Csak a következő vásárlásig szerezzük be, amire szükség van.

Fagyasszuk le!

Figyeljünk arra, mi az amiből még sok van a hűtőben és mi az ami ebből megromolhat. Fagyasszuk le a gyümölcsöket, zöldségeket, joghurtot, tejet, húst, halat és elkészített ételeket, például leveseket. Fagyaszthatjuk a tejet és a joghurtot jégkockatálcákban, a gyümölcsöket egyben vagy akár smoothie-ként. A baromfit, a húst vagy a halat érdemes vákuumcsomagolásba zárni fagyasztás előtt. Lehet fagyasztani a leveseket, a pörkölteket és más elkészített ételeket, amelyeket később elfogyaszthatunk, ha nincs időnk főzni. Készíthetünk pesztót friss fűszernövényekből, és fagyasszuk le jégkockatálcákban, így gyorsan ízesíthetjük vele az ételeket a hétköznapokban.

Csak olyat vásároljunk, amiről tudjuk, hogy elfogyasztjuk!

A nagy tételben vásárlás első látásra nagyszerű módja lehet a pénz megtakarításának, de nem jó megoldás, ha végül megromlik és a kukában landol a megvásárolt étel. Győződjünk meg róla, hogy család megeszi, amit vásároltunk, mielőtt az megromlik.

Vásároljunk gyakrabban

Ahelyett, hogy egy nagy bevásárlást csinálnánk, inkább válasszuk a kisebbeket többször. Ha hosszú távra vásárolunk és közbejön bármi, akár egy utazás, vagy egy elhúzódó nap, amikor nincs időnk főzni, megint csak megromlik az étel amit felhalmoztunk. Ha csak a következő pár napra vásárolunk, akkor valószínűleg az kerül a kosárba, amire valóban szükség van, tudva, hogy néhány nap múlva úgyis visszatérünk a boltba.

Ne dobjuk el a csúnyát

Ha már úgy látjuk romlásnak indult néhány gyümölcs vagy zöldség, egy részét még mindig megmenthetjük, ha levágjuk a rosszat. Ezt viszont azonnal fel kell használni, hisz valószínű másnapra a többi része is meg fog romlani.

Komposztáló vagy kutya beszerzése

A komposztáló egy nagyszerű módja annak, hogy a kidobott élelmiszer újra hasznosítható legyen. Nagyszerű megoldás lehet egy kutya beszerzése is, hiszen így a maradék élelmiszer hasznossá válik és kedvenc háziállatunk is örül majd neki.

FIGYELJÜNK ODA!

Nagyon fontos, hogy ne vigyük ezeket a dolgokat se túlzásba. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egy élelmiszer még fogyasztható, ne kísérletezzünk, inkább hagyjuk veszni. Ha valami bűzlik, penész vagy nyálka van rajta, dobjuk el. Az elkészített ételeket, fehérjéket és tejtermékeket, amelyek több mint 2-4 órán át álltak kint hűtés nélkül, nem szabad megenni – különösen meleg időben. Ne használjunk rozsdásodott, vagy sérült dobozokat. Kis odafigyeléssel a problémák elkerülhetők.

lad